Унітази замість підставок для телевізорів, плакати із погрозливими написами і жменька мітингувальників із гучномовцями — це пікет Нацради з питань теле- і радіомовлення по-одеськи. На увімкнених моніторах —трансляція передач тамтешньої телекомпанії. Її одесити вимагають «злити у каналізацію», тобто позбавити ліцензії.

— За спрямуванням той телеканал — просвітницький, ефір якого має присвячуватися науково-дослідним та навчальним програмам. Натомість — сама політика і факти, що спотворюють реальну дійсність, — пояснює Галина Середюк, організаторка мітингу.

Пікетувальники стверджують: канал регулярно протиставляє населення Західної України, яке називає «бандерівцями», «російському» — Південному Сходу. До того ж поширює «антинаукове за змістом і хамське за формою трактування української історії».

Коли нас, українських націоналістів, ведучі каналу називають вилупками та іншими словами, які навіть не хочеться повторювати, то виникає цілком адекватна реакція — вимагати припинити діяльність того каналу, — обурюється представник Комітету захисту прав телеглядачів Дмитро Лінько.

Тим часом на роботу прямує голова Нацради теле- і радіомовлення Віталій Шевченко. За встановленням унітазів його не помічають. Утім, вже за годину в присутності журналістів пікетувальники передають йому звернення з вимогою позбавити канал ліцензії. На обличчі керівника Нацради — ні краплі здивування: виявляється, він уже давно стежить за роботою одеської телекомпанії.

— У нас з цією телекомпанією — довга історія, ми вже висловлювали свою позицію щодо їхніх передач, і вони вносили певні зміни до свого мовлення, однак усе повторюється. Ролики, що викликали обурення мешканців, ми надіслали до правоохоронних органів, сподіваючись на те, що з їхнього боку буде певна реакція у плані дотримання законодавства. На жаль, чітких оцінок ми від них не одержали і будемо реагувати самі, — запевнив Віталій Шевченко.

За його словами, уже на початку грудня проведуть перевірку, і якщо телевізійники не виправляться, канал таки позбавлять ліцензії.