На запитання «Як стати соціологом чи політологом?» ще 1991 року відповіді ми не мали. Але вже у жовтні 1992-го в столичному педінституті (нині — Національний педуніверситет імені М. П. Драгоманова) відкрився соціально-гуманітарний факультет.

Його основним завданням була підготовка для шкіл, вищих та середніх навчальних закладів соціологів, політологів, психологів, правознавців тощо. Факультет став першою такою структурою у вузах незалежної України. Не дивно, що соціально-гуманітарний згодом відіграв роль «донора» при створенні нових інститутів. Серед них — інститут політології та права.

Сьогодні — це відомий вуз у Швеції і Білорусі, Туреччині й Росії, Німеччині, Чехії та Польщі. Саме з навчальними закладами цих країн плідно співпрацюють кияни. І, зрозуміло, з вітчизняними партнерами (Інститут держави і права імені Корецького, Національний університет внутрішніх справ, академії СБУ, держуправління при Президентові, університет «Україна» тощо). Про авторитет інституту політології та права свідчить і той факт, що в навчальному процесі тут беруть участь відомі державні, громадські та церковні діячі. До того ж у вузі потужний власний професорсько-викладацький колектив. Майже 650 студентів вчать і виховують 96 фахівців, серед яких 18 докторів і 39 кандидатів наук.

Для ілюстрації успішної підготовки юнаків і дівчат достатньо, гадаю, одного показника: вже п’ять років, за офіційними звітами, всі студенти інституту — у групі лідерів, а випускники бакалаврату — кращі в університеті.

У п’ятнадцяти проблемних групах науково-дослідною роботою займається 180 студентів. Багато з них беруть участь у традиційних щорічних наукових конференціях, зокрема, в міжнародних, у всеукраїнських конкурсах, де займають призові місця.

Успіхи студентів, зрозуміло, залежать значною мірою від професіоналізму наставників. Вони працюють на семи кафедрах, у складі яких функціонують навчальні лабораторії і центри.

Та не навчанням єдиним живе інститут. В університеті він не тільки престижний, а й один із найуспішніших. І в мистецькому та спортивному житті, і в національно-патріотичному вихованні й самоврядуванні.

— Ми хочемо створити зразковий вуз, — зазначає його директор професор, академік Богдан Андрусишин — Для того розроблена концепція розвитку інституту до 2015 року. Будуть, зокрема, започатковані нові спеціальності, освітні програми, дисципліни, реорганізовані кафедри, створені лабораторії, зміцнена матеріально-технічна база.

Професор Андрусишин стояв біля витоків інституту політології та права, тому тоді знав, з чого почати, і нині знає, що робити.

Вл. інф.

Київ.