Агрофірма «Білозерський» відома своєю продукцією далеко за межами рідного села Дніпровське. Понад два десятки вин, різноманітні соки, саджанці винограду та плодових дерев мають неабиякий попит не лише у херсонців, а й у багатьох інших регіонах. Використовуючи найсучасніші технології у виробництві садовини, городини, а головне — вина, білозерські винороби здійснили справжній прорив на споживацькому фарватері.

Тут починається шампанське

На подвір’ї контори, а по-модному — офісу агрофірми «Білозерський» зустрічає трохи незвичне гасло: «Щоб виростити добрий виноград, треба виростити добрих людей». Утім, не дивуйтеся: передовому світовому досвіду садівництва фахівці «Білозерського» вчилися в Молдові, Італії, Австрії, Голландії, Бельгії, Франції, Данії. Тепер їдуть вчитися до них. Переживши кілька реорганізацій, «Білозерський», що виріс на місці підсобного господарства Херсонського комбайнобудівного заводу, став провідним виробником продукції виноградарства й садівництва, школою передового досвіду для вітчизняних і зарубіжних фахівців. Господарство спеціалізується на вирощуванні фруктів, винограду, їх переробці, зберіганні, реалізації, а також на вирощуванні клонового посадкового матеріалу — виноградних саджанців. Тут виробляють вино, виноматеріали, сік, пюре для дитячого харчування. У сучасних конкурентних умовах економіки попит на продукцію — підвищений, і на внутрішньому ринку, і на ринках близького зарубіжжя. Серед найбільших покупців — Артемівський та Харківський заводи шампанських вин, миколаївська «Сандора», закарпатський «Котнар».

На винному фарватері

Найвищий показник урожаю, досягнутий в господарстві, — 10 тисяч тонн сонячних грон. В агрофірмі дотримуються двогодинної доставки виноградних ягід від поля до місця переробки. Вина розливають у презентабельні пляшки європейського типу з корковою пробкою, елегантною етикеткою, котра містить повну інформацію про напій.

Наукову базу білозерці черпають, співпрацюючи з Мелітопольським інститутом зрошувального садівництва, Одеським НДІ виноградарства й виноробства ім. Таїрова, Кримським НДІ «Магарач», Уманською та Люблінською (Польща) сільськогосподарськими академіями, Херсонським аграрним університетом. Показова й географія завезення кращих сортів винограду, культивованих в агрофірмі: Сапераві північний «прийшов» з Росії, Віоріка і Молдова — з Молдови, Регент, Бахус, Доміна — з Німеччини, Мерло, Піно Грі — з Італії, Блаубургер, Цвайгель — з Австрії, Шардоне — з Югославії.

Поспішайте творити сади!

Директор «Білозерського» Віктор Сілецький каже, що, певне, давнім грекам, які на цій землі займалися виноробством та виноградарством, було не так складно: клімат був стабільніший, а масштаби робіт — менші. Через два тисячоліття відродили, вважай, старовинний промисел. З 2004 року господарство виробляє оригінальний клоновий посадковий матеріал винограду, а також нові столові сорти винограду вітчизняної та зарубіжної селекції.

Зберігши кращі традиції галузі, в «Білозерському» їх доповнюють європейськими та світовими технологіями.

«Так наврочено долею:

Із року в рік, із віку в вік

Святою щедрою лозою

Земний прикрашувати лик»,

цитує поезію директор. І перераховує десять причин, за які варто любити виноград: від засобу проти ламкості кісток до косметичної маски для обличчя. А ще для керівника близький по духу вислів відомого садівника Симиренка:«Хто дихає садом, той дихає здоров’ям, поезією, молодістю, радістю життя, довголіттям. Поспішайте зайнятися садом...»

Медалі в бокалі

На Всеукраїнському конкурсі «На вершині смаку» білозерці тріумфували. А на таких заходах продукцію оцінюють не за привезеними зразками, а купленими в магазинах, тобто оцінюється те, що пропонується широкому загалу. З полиць магазинів на столи дегустаторів потрапила продукція відомих всій Україні торговельних марок «Коблево», «Французький бульвар», Винний дім «Логос», «Гетьман», «Таврія». Погодьтеся «компанія», в якій опинились білозерські вина, поважна й авторитетна. Тим вагоміша перемога!

Якість сонячного напою підтверджують завойовані на різних конкурсах 80 медалей, 24 з яких — золоті!

А перерахувати нагороди, рейтинги та звання керівника Віктора Сілецького, який майже три десятиліття очолює колектив, — і часу забракне. Ось лише «най-най»: ордени «Знак пошани», «Жовтневої революції», «Держави», Золота медаль Голіцина; «Ділова людина України», «Лідер ХХІ століття». Він — депутат обласної ради кількох скликань, кандидат сільськогосподарських наук, академік УАН заслужений працівник сільського господарства, «Людина року-2003», Герой України!

Приречені...пити вино

Віктор Сілецький каже, що сумнозвісна антиалкогольна кампанія — то був політичний акт. 1984 рік був найурожайнішим, а у 85-му — все вимерзло. Так, вирубували виноградники, бо давали за те солідну страхову компенсацію — по 50 тисяч рублів за гектар. Але слов’янська нація не може не пити вино, без нього вона не виживе, переконаний директор. Така вже наша національна особливість і вдача! І наводить слова Максима Горького:«У вині більш за все — сонця. Хай живуть люди, котрі вміють робити вино. Щастя тій природі й честь тому народові, який зумів умістити сонячну енергію в бокал і віддати її на користь і радість трудящим».

Добре вино на обід чи вечерю приносить не лише задоволення, а й велику користь. І це не чутки, поширювані любителями хильнути на своє виправдання, це науково обґрунтований факт. Отож, можливо, не за горами час, коли до винного магазину ходитимемо, як до аптеки.

...Вдивляючись в келих з добрим напоєм, мимоволі завмираєш в передчутті проникнення в таємницю. Ця божественна рідина дивним чином поєднує в собі палаючу енергію сонця, мудру силу землі, натхненну працю Людини.