Чому, незважаючи на рішення суду, триває незаконне будівництво автокооперативу «Березняки-3»

Про те, що у Дніпровському районі столиці на території автокооперативу «Березняки-3» має будуватися чотириповерхова споруда, члени кооперативу дізналися випадково. В середині вересня цього року було вивішено оголошення з вибаченнями за «тимчасові незручності». Саме тоді і стало відомо, що невдовзі тут з’явиться автосалон з мийками.

Новина трохи здивувала членів кооперативу. Адже загальні збори не проводилися, згоди на будівництво колектив не давав. Очевидно, питання вирішувалося одноосібно головою кооперативу В. І. Дьомкіним, хоч статутом це не передбачено. Коли ініціативна група кооперативу провела своє розслідування, з’ясувалося, що голова правління «Березняки-3» в грудні—січні 2006—2007 року уклав договори оренди земельних ділянок на 25 років.

Круто, подумали в колективі, але така самоправність, або перевищення повноважень голови кооперативу, з посиланням на кримінальний кодекс, може розцінюватися, як злочин. До того ж орендатор, який почав будівництво на території кооперативу, не мав дозвільної й затвердженої у встановленому порядку проектно-кошторисної документації.

Тоді ініціативна група звернулася по допомогу до голови Дніпровської районної держадміністрації столиці. Але очікуваної підтримки з боку адміністрації не отримали: співробітник відділу благоустрою не виявив жодних порушень у діях орендаря. А, можливо, належним чином не вник у справу, хоч у заяві березняківці наголошували на порушеннях ст. 29 Закону України «Про планування забудови територій», «Правил забудови м. Києва», затверджених рішенням Київради від 27.01.05 р. № 11/2587 та «Правил благоустрою території м. Києва (додаток до рішення Київської міської ради від 26.09.02 № 47/2474). І лише після звернення до Київської міської держадміністрації порушення були виявлені її головним управлінням контролю та благоустрою.

Кооператив звернувся з позовом до Дніпровського районного суду Києва, який своєю ухвалою від 29.10.07 року заборонив орендарям продовжувати будь-які будівельні роботи на території автокооперативу «Березняки-3». Але, незважаючи на це все, незаконне будівництво триває. Ні державна адміністрація Дніпровського району Києва, ні правоохоронні органи в справи кооперативу більше не втручаються.

Тим часом автокооперативу нанесено величезні матеріальні збитки — близько півмільйона гривень. І річ навіть не в тому, що ніякі гроші, зрозуміло, не повернуть людям знищену зелену зону, вирубані дерева, на місці яких вирито котлован. Тим паче: парадокс — найнятий колективом на роботу голова пішов проти членів кооперативу. А хто поверне людям віру у владу, у судові рішення?

Адже і до одних, і до других ми звикли звертатися по захист своїх прав. У випадку з кооперативом «Березняки-3» суд і міська влада стали на його захист. Ось тільки чому ті, хто мав би виконувати розпорядження, не дослухаються до них і продовжують гнути своє. Подібних прикладів у нас є багато. Невже і це свавілля не буде покарано?