Блок Юлії Тимошенко збирає і систематизує дані про спроби підкупу членів фракції представниками Партії регіонів. Зокрема, на сайті БЮТ йдеться про те, що перерва до четверга у роботі Верховної Ради потрібна саме для підкупу депутатів. У Партії регіонів заяви депутата від БЮТ називають реалізацією схеми, мета якої — знайти виправдання відсутності коаліції БЮТ і «НУ—НС».

***

На думку Президента, тема імперативності в українській Конституції виписана чітко і просто. Зокрема, йдеться про те, що змінити фракцію, а разом з тим і формат коаліції через дії будь-якого депутата неможливо. Саме завдяки цьому можна говорити про демократичну коаліцію, наголошував Віктор Ющенко в інтерв’ю газеті «День».

Водночас він стверджує, що найпростіша відповідь на те, якою повинна бути коаліція — демократична. Це продиктовано результатами виборів і сформувати таку більшість, на думку Президента, не складно. Він вважає, що зібрання 228 депутатів може бути абсолютно функціональним, якщо перед тим чесно дати відповіді на запити фракцій і груп. Адже керувати моделлю з перевагою в три голоси, якщо перед тим не узгодити принципові моменти, мало реально. Для того, щоб ефективно існувала «помаранчева» коаліція, на думку глави держави, треба змінити формат діалогу влада—опозиція.

***

Учора відбулося засідання політради блоку «НУ—НС». Як повідомлено на офіційному сайті «Нашої України», на зібранні розглядали питання створення коаліції демократичних сил та перспективи утворення єдиної партії на базі блоку «НУ—НС».

Однак політолог Вадим Карасьов вважає, що процес формування коаліції в парламенті шостого скликання затягується. На думку фахівця, перешкоджає цьому союзу передусім кадрове питання, оскільки ні В’ячеслав Кириленко, ні Іван Плющ не є прийнятною для всіх кандидатурою на посаду Голови Верховної Ради, зазначає експерт. І хоча Партія регіонів не відкидає можливості створення широкої коаліції, можливості для реалізації такого формату більшості поки що немає:

— Шансів на створення демократичної коаліції більше, ніж на створення широкої, але шансів, що найближчим часом буде створена демократична коаліція, теж не надто багато, — запевняє Вадим Карасьов.

На думку політолога, взагалі без коаліції Верховна Рада не залишиться, оскільки переможці виборів у цьому не зацікавлені.

***

Блок Юлії Тимошенко не підтримає жодну кандидатуру на посаду Голови Верховної Ради до створення коаліції. Про це заявив заступник лідера БЮТ Микола Томенко.

— Якщо не буде 226 (депутатів у коаліції), і коаліція не буде проголошена, а хтось висуне Івана Плюща на посаду Голови Верховної Ради, БЮТ не дасть жодного голосу, — сказав він. — Тому що цілком очевидно, що тоді вже це сценарій безкоаліційної України.

Зі слів Миколи Томенка, до створення коаліції БЮТ не голосуватиме і за кандидатуру В’ячеслава Кириленка. Він також стверджує, що бютівці спробують переконати «НУ—НС» підтримати таку позицію.

Прес-служба Миколи Томенка поширила інформацію, в якій також йдеться про те, що, на думку політика, перший день роботи парламенту засвідчив можливість реалізації сценарію перетворення Верховної Ради шостого скликання на безкоаліційний і тимчасовий парламент. У своєму зверненні він засуджує команду Президента, яка переконала главу держави не брати участі в урочистому відкритті Верховної Ради. Для людей це свідчення того, що Віктор Ющенко не сприймає новий парламент серйозно, вважає Микола Томенко.