Ми живемо в епоху абсурдних ситуацій. Ну коли на території навчального закладу планувалося будувати багатоповерховий житловий будинок підприємством, що має таке саме відношення до освіти, як злодій до благодійництва. Однак такі наміри у столичних комунальників із «Спецжитлофонду» зовсім не ефемерні. Звести на землі регіонального вищого професійного училища будівництва (РВПУБ) «доступне житло» їм дозволила Київська міськрада. Своїм рішенням від 12.07.2012 слуги народу дали комунальникам дозвіл на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки площею 0,22 га на вулиці Бубнова, 4, де РВПУБ функціонує з 1945 року. Депутати, схоже, навіть не поцікавилися, чи мають вони законне право на відчуження землі, чи є дозвіл від училища-землекористувача і держави-власника.

Про цю оборудку півторатисячний колектив дізнався випадково у жовтні 2012-го, коли спеціалісти ПТНЗ здавали звіт в агентство земельних ресурсів. Там їм популярно пояснили, що клапоть земельки у них забрали посеред білого дня. Хто, чому?

З’ясувалося, ще 2008 року ТОВ «Атлантіс 101» виграло в столичному господарському суді спір з міським бюро технічної інвентаризації, яке Феміда зобов’язала зареєструвати право власності на незавершене будівництво на Бубнова, 4. Цей «недобудований об’єкт», а саме цеглу, фірма за 54 тис. грн. купила на аукціоні, організованому державною податковою інспекцією Голосіївського району столиці. На якій підставі ДПІ взяла на облік недобудований корпус РВПУБ «у вигляді кладки елементів у кількості 180 куб. м», а потім тишком-нишком продала об’єкт — відомо тільки податківцям. Знаємо лише, що об’єкт РАЗОМ ІЗ ЗЕМЛЕЮ (хоча про неї у вердикті суду не йшлося) переходив з рук в руки, поки не потрапив до комунального підприємства «Спецжитлофонд». Про це газета розповідала у статті «Поверніть училищу вилучену землю, або Чи захистить освітян міністерство і прокуратура» («Голос України» за 17.09.2013). Відомство колишнього міністра Дмитра Табачника публікацію парламентського видання вкотре проігнорувало. А з прокуратури столиці відповідь надійшла через п’ять (!) місяців після оприлюднення скандальної історії про відчуження майна у навчального закладу.

У статті, між іншим, йшлося і про те, що і сама прокуратура, схоже, поклала око... на майно ПТУ. Рік тому прокурор Голосіївського району просив керівництво училища, не повірите, «надати згоду щодо передачі будівлі навчально-виробничої майстерні площею 1199,3 кв. м в оперативне управління...» прокуратури.

Очевидно, погононосії зрозуміли недолугість та незаконність своїх зазіхань, бо, як стверджує М. Могильницький, «питання щодо передачі в оперативне управління органів прокуратури... будівлі навчально-виробничої майстерні РВПУБ для розміщення прокуратури Голосіївського району на даний час не ініціюється».

Це тішить. А чи ініціюється «оком государевим» контроль за роботою міліції Шевченківського району, якій передане провадження ще рік тому? Чи здійснює вона кримінальне провадження, якими напрацюваннями може пишатися? В училищі жодної інформації про це не отримували, нікого з працівників не опитували...

Ще у грудні 2012-го колектив ПТУ дізнався від тієї ж райпрокуратури, що нею «підготовлено подання щодо скасування рішення Київради від 12.07.2012... у зв’язку з відсутністю згоди попереднього землекористувача». Чи дійшло це подання до столичних депутатів — невідомо, бо підготувати і надіслати не одне і те саме. Принаймні у міськраді не підтвердили і не спростували дані про отримання документа від органів прокуратури.

 

Київ.

ОФІЦІЙНО

«Повідомляю, що... згідно з рішенням господарського суду міста Києва... Київським міським БТІ 15.04.2009 зареєстровано право власності на об’єкт незавершеного будівництва... З огляду на те, що відповідно до ч. 2 ст. 93 ГПК України для органів прокуратури встановлено присічний річний строк на апеляційне оскарження судових рішень, підстави для прокурорського реагування відсутні.

...Прокуратурою за результатами перевірки до Єдиного реєстру досудових розслідувань 19.03.2013 внесено відомості про вчинення кримінального правопорушення за фактом замаху службовими особами TOB «Атлантіс 101» на шахрайське заволодіння земельною ділянкою училища, викрадення його печатки та підроблення акту встановлення та узгодження в натурі зовнішніх меж земельної ділянки по вул. Андрія Бубнова, 4, за ч. 2 ст. 15, ч. 1 ст. 190, ч. І ст. 357, ч. 1 ст. 358 КК України.

Матеріали кримінального провадження для організації досудового розслідування направлено до СВ Шевченківського РУГУ МВС України в місті Києві, яке на даний час триває.

За результатами перевірки правомірності дій посадових осіб ДПІ у Голосіївському районі міста Києва при відчуженні цегли, що була у використанні у вигляді кладки елементів (частин) стін зруйнованої будівлі, а також щодо законності реєстрації за TOB «Атлантіс 101» права власності на об’єкт незавершеного будівництва... підстав для вжиття заходів прокурорського реагування не встановлено.

М. Могильницький, заступник прокурора м. Києва».