Учора народні обранці шостого скликання склали присягу. Одночасно мали бути сформовані фракції і прийнято низку організаційних рішень. Тобто фактично учора в Україні стартував новий політичний рік. Ті, хто чекав сенсацій у перший день роботи парламенту нового скликання, були дещо розчаровані — у сесійному залі усе розвивалося за планом, розробленим робочою групою з підготовки першого засідання Верховної Ради.

А напередодні глава держави зустрівся з народними обранцями від блоку «Наша Україна — Народна самооборона». Як розповідають очевидці, Президент хотів почути думку про те, хто буде Головою Верховної Ради. 56 членів блоку проголосували за кандидатуру В’ячеслава Кириленка, який учора став і керівником фракції «НУ — НС». Окрім того, за словами учасників зустрічі, Віктор Ющенко, персонально наполегливо порекомендував Василю Петьовці та Ігорю Крілю підписати угоду про створення демократичної коаліції. Як відомо, саме вони були опонентами створення коаліції з Блоком Юлії Тимошенко.

Проте аналітики, як і політики з іншого табору, попри отриману інформацію про події у помаранчевих, все ще продовжують висловлювати сумніви у ймовірному шлюбі БЮТ і «НУ — НС». Особливі надії вони покладають на майбутні вибори глави парламенту, які відбудуться, найімовірніше, наприкінці наступного тижня. Зокрема, учора дехто висловлював думку, що кандидатура В’ячеслава Кириленка не набере необхідної кількості голосів. Відтак, мовляв, обидві політичні сили, які претендують на те, щоб сформувати демократичну коаліцію, будуть змушені шукати інших союзників.

Однак про це поговоримо наступного тижня, оскільки сьогодні це нагадує гадання на кавовій гущі. Та хоч би там що, корабель — Верховна Рада — поплив. Інша справа, яким буде це плавання, чи не сяде він на рифи, які приховані і в економіці, і в політиці.