У Київському національному університеті будівництва і архітектури нещодавно була проведена науково-теоретична конференція, присвячена сторіччю від дня народження видатного українського вченого-економіста, заслуженого працівника вищої школи України Якова Устиновича Лінійчука.

Доктор економічних наук, професор, він був першим завідувачем новоствореної у 1955 році кафедри політекономії у цьому вищому навчальному закладі. Понад тридцять років Я. Лінійчук очолював цю кафедру і виховав тисячі студентів, підготував десятки кандидатів та докторів економічних наук. У спадщину своїм нащадкам залишив майже 120 наукових праць, монографій та підручників.

Вшанувати пам’ять свого вчителя зібралися його вихованці із багатьох міст України, знані в державі науковці, викладачі та економісти. Вони не тільки ділилися спогадами про нього, а й обговорювали актуальну для сьогодення тему: «Людський капітал України: стан, проблеми і перспективи відтворення». У прийнятій резолюції конференції були визначені першочергові напрями вирішення цієї проблеми. Йшлося насамперед про сприяння формуванню через систему освіти творчого мислення людини та інноваційної спроможності її професійної діяльності.

У сфері трудової діяльності, наголошувалося на конференції, головним сьогодні є реалізація отриманих знань і накопиченого досвіду, що забезпечуватиме випуск конкурентоспроможних товарів і послуг. Високоякісна робоча сила стає нині навіть важливішим чинником виробництва, ніж передові технології.

Вихованці й послідовники видатного вченого-економіста продемонстрували наступність і послідовність у реалізації тих засад, які викладені у його наукових працях і нині служать на благо соціально-економічного розвитку нашої держави.