Ранкове засідання 23 листопада

З молитви за Україну Миколи Лисенка «Боже великий єдиний, нам Україну храни...» розпочала роботу Верховна Рада 6-го скликання. Урочисте засідання з нагоди складання присяги обраних народних депутатів відкрив Голова Верховної Ради України 5-го скликання Олександр Мороз. І запросив найстаршого за віком народного депутата — Івана Герасимова (КПУ) на трибуну. Він зачитав присягу народного депутата, після чого всі народні обранці поставили свої підписи під текстом присяги. На засіданні були присутні Прем’єр-міністр України Віктор Янукович та члени Кабінету Міністрів, колишні президенти України Леонід Кравчук та Леонід Кучма, колишні голови Верховної Ради, керівники державних адміністрацій, ЦВК, судів, Генпрокурор, представники дипломатичного корпусу і духовенства.

О 12-й годині розпочалося перше пленарне засідання новообраного парламенту: голова підготовчої депутатської групи Раїса Богатирьова оголосила, що за результатами позачергових парламентських виборів ЦВК зареєструвала 450 народних депутатів. І, склавши присягу, стали на посаду та зареєструвалися 449 депутатів. Отже, Верховна Рада п’ятого скликання припинила свої повноваження, а парламент шостого скликання набув чинності. На трибуну знову вийшов Герой України, старійшина українського парламенту Іван Герасимов і оголосив перше пленарне засідання Верховної Ради шостого скликання відкритим.

Депутати вшанували хвилиною мовчання пам’ять загиблих гірників на шахті імені Засядька у Донецьку.

Потім 419 голосами депутати ухвалили постанову про склад тимчасової президії Верховної Ради. До неї ввійшли представники всіх політичних партій і блоків, які обрано до парламенту — Раїса Богатирьова від Партії регіонів, Олександр Турчинов від БЮТ, Роман Зварич від «НУ—НС», Адам Мартинюк від КПУ, Ігор Шаров від Блоку Литвина. Вони по черзі вестимуть пленарне засідання парламенту до обрання Голови Верховної Ради. Першою ця місія випала Р. Богатирьовій.

Прем’єр-міністр Віктор Янукович оголосив про складання повноважень очолюваного ним уряду відповідно до статті 15 Конституції України. Проте за Основним Законом цей Кабінет Міністрів продовжуватиме виконувати свої повноваження до формування нового складу уряду. Так само майже одностайно парламентарії обрали лічильну комісію у складі 20 чоловік за принципом пропорційного представництва. Затвердили постанову про порядок висвітлення роботи нового парламенту. Представляючи цей проект постанови, Ганна Герман (Партія регіонів) зауважила, що постанова передбачає збалансоване висвітлення роботи вищого законодавчого органу. Зокрема, збережеться той самий порядок прямої трансляції пленарних засідань — на Першому каналі радіо, у дні пленарних засідань на Першому Національному телеканалі, щовечора транслюватиметься 15-хвилинна інформаційна програма «Парламентський день». А виданням Верховної Ради — «Голосу України» та «Відомостям Верховної Ради» — доручено публікувати стенографічні бюлетені засідань Верховної Ради та рішень Верховної Ради. Під час обговорення проекту постанови про висвітлення депутати від Блоку Литвина наполягали, щоб фракції могли висвітлювати свої позиції з того чи іншого питання не на пропорційній основі, тобто залежно від кількості депутатів у фракції, а щоб кожна політична сила могла однаковою мірою донести до читачів і глядачів своє бачення. Цю пропозицію підтримав представник «НУ—НС» Юрій Ключковський, але не підтримали від БЮТ. Зрештою, постанову ухвалено в цілому з урахуванням поправок Олега Зарубінського від Блоку Литвина.

Позачергове послання Президента України про зовнішнє і внутрішнє становище у державі вирішили заслухати наступного тижня. За словами Р. Богатирьової, таке послання нині готується.

Після того у сесійній залі виник перший конфлікт. Згідно з порядком денним із доповіддю про стан законотворчої роботи мав виступити Голова Верховної Ради п’ятого скликання Олександр Мороз. Проте він надав цю доповідь у письмовому вигляді, але таки вийшов на парламентську трибуну і заявив, що дострокові парламентські вибори були «протиправною авантюрою», після яких українська політика «опинилася поза рамками правового поля». І саме це впливає на зростання цін та інфляцію у державі. О. Мороз заявив, що новообраний парламент стане «не центром загальнодержавних ініціатив, а центром інтриг», тому є небезпека або чергового розпуску Верховної Ради, або хаосу в її роботі. Більше того, О. Мороз стверджував, що позитивні зрушення тепер можуть відбутися лише після відсторонення від влади Президента Віктора Ющенка і проведення реформи політичної системи та влади. Під час виступу глави парламенту попереднього скликання більшість депутатів із фракції БЮТ і «Нашої України» демонстративно покинули сесійну залу. Але потім повернулися на свої робочі місця.

Раїса Богатирьова від імені підготовчої депутатської групи поінформувала про роботу цієї групи з підготовки перших пленарних засідань парламенту. Депутати також прийняли за основу постанову про кількість, перелік і предмети відання парламентських комітетів: як і у попередньому скликанні, буде 26 комітетів і спеціальна контрольна комісія Верховної Ради з питань приватизації, а остаточно депутати планують визначитися щодо комітетів наступного пленарного тижня.

У перший день роботи нового парламенту було сформовано депутатські фракції — їх за результатами виборів буде п’ять. До фракції Партії регіонів увійшли 174 народних обранця, а уповноваженими представниками регіоналів обрано Раїсу Богатирьову, Василя Кисельова, Михайла Чечетова, Бориса Колесникова, Володимира Макеєнка, Олександра Пеклушенка, Василя Хару. У складі фракції БЮТ працюватимуть 156 народних депутатів, її головою стала Юлія Тимошенко, а першим заступником — Олександр Турчинов. Фракція блоку «НУ—НС» налічуватиме 72 депутати, головою фракції обрано В’ячеслава Кириленка, заступниками — Романа Зварича, Бориса Тарасюка, Віктора Пинзеника, Тараса Стецьківа. У фракції КПУ — 27 парламентаріїв, головою став лідер комуністів Петро Симоненко, заступниками — Адам Мартинюк і Петро Цибенко. Лідером фракції Блоку Литвина обрано Володимира Литвина, його заступником — Ігоря Шарова, а фракція налічуватиме 20 депутатів. Наступне пленарне засідання відбудеться у четвер 29 листопада.

Однак після закриття пленарного засідання представники різних політичних сил неоднозначно сприйняли оголошення перерви в роботі сесії аж до четверга. Зокрема, представник БЮТ у тимчасовій президії Верховної Ради Олександр Турчинов в інтерв’ю журналістам назвав це провокацією, наголосивши, що за Регламентом наступне пленарне засідання має відбутись у вівторок, і на цьому наполягає БЮТ. За його словами, після консультацій із блоком «НУ—НС» бютівці мають намір порушити питання про відсторонення Р. Богатирьової від роботи в тимчасовій президії Верховної Ради та ведення сесії за порушення Регламенту. Водночас представник Партії регіонів Тарас Чорновіл в інтерв’ю «Голосу України» запевнив, що оголошення перерви до 29 листопада було узгоджено на рівні тимчасової президії Верховної Ради, і ця затримка викликана тим, що представники блоків «НУ—НС» та БЮТ досі не зібрали всі підписи, необхідні для утворення парламентської коаліції.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.