Після того, як новообрані депутати склали присягу, ми звернулися до них із проханням відповісти на запитання «Голосу України»:

1. Які найголовніші завдання повинна вирішити Верховна Рада шостого скликання?

2. Як швидко буде сформовано коаліцію в новому парламенті?

3. Чи є ознаки того, що нинішній парламент може очікувати доля попереднього?

Валерій Камчатний, БЮТ:

1. Насамперед треба взагалі змінити напрям розвитку країни. А це можливо зробити, тільки змінивши уряд. Вибір народу засвідчив: сьогодні влада має належати представникам демократичної коаліції, яку, маю надію, ми створимо найближчим часом. А далі буде реалізація передвиборних програм. Це будуть, на мій погляд, основні завдання. Крім того, є 12 першочергових законопроектів, серед яких — зміни до закону про Кабмін та закон про опозицію. Подивимося, яка доля очікує на проекти про повернення заощаджень і призов до армії. Нині стоїть питання — включати їх чи ні до коаліційної угод. Однак наша політична сила їх пропонуватиме. Відомо, що нині необхідно вирішувати і низку соціальних проблем.

Ми бачимо, які наслідки мала політична реформа, прийнята нашими попередниками. Вона призвела до глибокої політичної кризи. Тож чи не основне завдання цієї Верховної Ради — внести розумні зміни до Конституції, що стосуються політичної системи.

2. Думаю, що коаліцію в новому парламенті сформують досить швидко.

3. Мені здається, що робота Верховної Ради шостого скликання буде конструктивною і підстав для розпуску парламенту не буде.

Петро Симоненко, КПУ:

1. Нам треба терміново вирішити всі організаційні питання, щоб Верховна Рада почала працювати, а не була об’єктом для маніпуляцій у ліквідації парламентаризму в країні. Також треба серйозно визначити стратегію першочергових питань. Насамперед питання землі, бо це проблема майбутнього України. Тому сьогодні треба розглянути всі пропозиції, в тому числі і ті, які ми підготували щодо майбутнього агропромислового комплексу. Не можна повторювати ті самі помилки, які були зроблені під час приватизації. Вона не дала нам ефективних власників, а дала ефективних «жуликів».

2. Коаліція вже сформована з представників потужного капіталу. Сьогодні вони тільки беруть участь у тендері за участю Президента. Й отримують субпідряд від нього: хто займатиметься подальшим розграбуванням і які ласі шматки кому дістануться.

3. Я глибоко переконаний, що доля парламенту цього скликання — це максимум рік роботи. Потім відбудуться дострокові вибори, і це буде підготовка до обрання на другий термін Президента Ющенка.

Нестор Шуфрич, Партія регіонів:

1. Парламент нового скликання найперше має врегулювати відносини між гілками влади, щоб ми більше ніколи не стали свідками таких дострокових виборів. Я зараз міг би говорити про бюджет на 2008 рік, про статус російської мови, про закон про нейтральний статус України, декларацію про державний суверенітет і багато інших питань. Але головне завдання — врегулювати відносини між гілками влади.

2. Питання про формування коаліції треба ставити тим, хто декларує, що в них є 228 голосів.

3. Переконаний майже на 99 відсотків, що п’ять років цей парламент не працюватиме. Як мінімум, той, хто виграє президентську кампанію, спровокує дострокові парламентські вибори. Якщо до того часу не будуть внесені відповідні зміни до Конституції, які унеможливлять позачергові вибори у зв’язку із складанням 150 депутатами своїх повноважень.

Володимир Литвин, Блок Литвина:

1. Насамперед новий парламент має ухвалити бюджет, переглянути рівень заробітної плати у бік збільшення та пенсійну систему. Вважаю також, що треба прийняти основні засади внутрішньої і зовнішньої політики.

2. Я хотів би, щоб коаліцію було сформовано якомога швидше для вирішення цих проблем.

3. Є підстави казати, що цей парламент очікує доля попереднього. Оскільки наступні президентські вибори мають надзвичайно велику ціну власне і для політиків, і для України. Потрібно, щоб період невизначеності закінчився, бо, на моє глибоке переконання, нині країна хвора, а влада неадекватна.

Іван Плющ, «НУ—НС»:

1. Завдання, які сьогодні стоять перед Верховною Радою, мало чим відрізняються від тих, які стояли перед парламентами попередніх скликань. Все нібито забуте минуле, але це не те саме, тому і завдання не ті самі. Вони принципово і якісно нові. Приміром, Верховна Рада першого скликання прийняла засади внутрішньої і зовнішньої політики. Після того вони не приймалися, але тоді ми вибирали засади ринкової економіки. Перехід від планової, тоталітарної, адміністративної до ринкової. Це завдання реалізується шляхом лібералізації національного законодавства (Податкового, Земельного та інших кодексів). Ці завдання стояли перед парламентами попередніх скликань. Але сьогодні новий етап, Україна на порозі вступу до СОТ. Тож актуальне питання інтеграції до євроспільноти. Тепер щодо внутрішніх завдань. Ми уже 16 років говоримо, що всі біди тому, що половина української економіки в «тіні». Завдання парламенту — «просвітити» цю тінь.

2. Я б не хотів, аби створення коаліції було швидким чи повільним. Хочу, щоб це відповідало чинному законодавству. Ми відкрили перше засідання, я і мої колеги підписали присягу та написали заяви про вступ до певної фракції. Вона і має винести проект відповідної угоди.

3. Сьогодні ще рано про це говорити.

Леонід Кравчук, перший Президент України:

1. Нині найважливіше — це вирішення економічних та соціальних питань. Це потрібно народу. А якщо говорити загалом, то треба прийняти ті рішення, які зміцнять у державі владу. Бо, на жаль, її, ефективної і дієвої, сьогодні немає.

2. Швидкість формування коаліції залежатиме від позиції Президента. Якщо він дотримуватиметься тієї концепції, яку проголосив під час виборів, тоді, можливо, швидко сформують політичну силу, яка візьме на себе відповідальність.

3. На сьогоднішній день жодних ознак того, що новий парламент чекає доля попереднього, не бачу. Але сесія тільки відкрилася. Через кілька днів все може змінитися.

Записала Надія СМІЯН.