Сесія розпочинається в конституційні терміни. Про це вчора заявляли представники всіх політичних сил. Сьогодні депутати складатимуть присягу, формуватимуть фракції і тимчасову президію Верховної Ради, приймуть відставку уряду Віктора Януковича і, можливо, почують позачергове послання Президента

Учора підготовча депутатська група повністю вирішила всі питання, необхідні для відкриття першої сесії парламенту шостого скликання. А голова підготовчої групи з організації першого засідання Верховної Ради Раїса Богатирьова подякувала своїм колегам за організовану й плідну роботу.

На знімку: Роман Зварич, Раїса Богатирьова, Ігор Шаров.

Члени групи майже одноголосно схвалили три проекти постанов, які сьогодні проголосують у сесійній залі: про лічильну комісію, про порядок висвітлення роботи Верховної Ради шостого скликання та про тимчасову президію. У лічильній комісії працюватимуть двадцять народних депутатів, зокрема, вісім представлятимуть Партію регіонів, сім — БЮТ, три — «НУ—НС» і по одному — КПУ і Блок Литвина. А до тимчасової президії ввійдуть Раїса Богатирьова (Партія регіонів), Олександр Турчинов (БЮТ), Роман Зварич («НУ—НС»), Адам Мартинюк (КПУ), Ігор Шаров (Блок Литвина).

Сьогодні, як повідомила голова підготовчої групи із організації першого засідання Верховної Ради Раїса Богатирьова, Прем’єр-міністр Віктор Янукович складе свої повноваження. Це питання, за її словами, друге в порядку денному першого засідання Верховної Ради.

— Це питання не голосується, — пояснила вона. Відповідно до Конституції Прем’єр-міністр робить заяву про складання повноважень, а головуючий тимчасової президії — про те, що уряд продовжує виконувати свої повноваження до обрання нового прем’єра і формування нового Кабінету Міністрів.

Крім того, Раїса Богатирьова не відкидає, що народні депутати заслухають позачергове послання Президента Віктора Ющенка. На вчора було відомо, що глава держави не братиме участі в урочистостях, однак відповідний документ, повідомила представниця Партії регіонів, готувався.

Із сьогоднішнього дня, як запевнив Олександр Турчинов, розпочнеться формування коаліції між БЮТ та блоком «Наша Україна — Народна самооборона». «Наша фракція у повному складі готова передати підписи і протоколи стосовно формування демократичної коаліції», — зазначив він. Жоден депутат-бютівець, за його словами, «немає сумнівів щодо участі у цьому процесі».

Щоправда, він не виключив, що сьогодні через «суто технічні причини» головуючий не встигне оголосити про створення коаліції. Оскільки згідно з Регламентом Верховної Ради парламент працює у п’ятницю до 14.00. До цього часу, нагадав О. Турчинов, відбудуться урочистості, після чого народні депутати ухвалюватимуть три постанови.

Він також висловив сподівання, що всі представники «НУ—НС» не зрадять своїх виборців і виконають обіцянку про створення коаліції з БЮТ. У разі, якщо деякі депутати від «НУ—НС» не поставлять свої підписи під коаліційною угодою, то це означатиме, що вони відмовляються від своїх передвиборних обіцянок і «починають роботу новоствореної Верховної Ради зі зради своїх виборців», заявив Олександр Турчинов.