У стінах СБУ глави провідних церковних конфесій України провели молебень за безневинно постраждалими і знищеними жертвами політичних репресій. Виконуючий обов’язки Голови СБУ Валентин Наливайченко розповів, що, за даними його відомства, під час голодомору 1932—1933 років загинуло близько 7 мільйонів людей. Із 1927-го по 1990 рік органами держбезпеки було заарештовано більш як мільйон осіб, половину з яких було розстріляно або засуджено. Майже три мільйони виселено за межі України. Більш як дев’ять тисяч священнослужителів, тисячі церков знищено тоталітарним режимом радянської влади. Усе це сухі цифри, за якими — долі мільйонів українців.

На підставі розсекречених архівних матеріалів (на сьогодні переглянуто 700 тисяч відповідних справ) разом із фахівцями-істориками уже опубліковано понад 100 науково-документальних видань, в яких досліджується природа тоталітаризму та увічнюється пам’ять жертв репресій (серед них — документальні серії «Розсекречена пам’ять» та «Реабілітовані історією», «Митрополит Андрій Шептицький в матеріалах радянських органів державної безпеки», «Остання адреса. Розстріли соловецьких в’язнів з України в 1937—38 рр.», «Влада і костьол в Радянській Україні: римо-католицька церква під репресивним тиском тоталітаризму», «Ліквідація УГКЦ (1939—46). Документи радянських органів безпеки»).

Сам факт проведення такого молебню в приміщенні СБУ говорить про відкритість і деполітизацію демократичного розвитку Служби безпеки. Після жалобного молебню Валентин Наливайченко передав главі УПЦ КП патріарху Філарету 15 ікон XІX сторіччя, вилучених у ході кримінальної справи, що її розслідував слідчий відділ СБУ, у громадянина України, котрий намагався незаконно вивезти їх через державний кордон до Польщі. За ініціативою СБУ ці ікони буде віддано Київському Свято-Михайлівському Золотоверхому собору, зруйнованому в 1930-ті роки і відновленому вже в незалежній Україні.