Першочергове завдання для нового уряду — реформування системи державних закупівель та вдосконалення системи оподаткування. Водночас не менш важливим є створення єдиного антикорупційного органу та доопрацювання пакета відповідних законів, спрямованих на гармонізацію законодавства України з міжнародними стандартами. Неодмінною умовою впровадження цих реформ має бути широке обговорення заходів боротьби з цим явищем із залученням представників громадянського суспільства для формування та реалізації антикорупційної політики. Так вважає координатор програм контактної групи «Транспаренсі інтернешнл» в Україні Ольга Машталер.

— Країна не виконує зобов’язань перед міжнародною спільнотою стосовно подолання корупції. Надзвичайно багато обіцянок, але нічого не зроблено на практиці, — наголосив регіональний директор «Транспаренсі інтернешнл» по Європі та Центральній Азії Міклош Маршал під час візиту до Києва.

На його думку, тоді як економіка зростає, корупція залишається критичною проблемою для країни. Не тільки «Транспаренсі інтернешнл», а й інші міжнародні організації попереджають, що це явище загрожує національній безпеці. Наприклад, за рейтингом «Легкість започаткування бізнесу», який визначив Світовий банк, Україна посідає 139-те місце із 178 країн. Тобто в Україні надзвичайно складно започаткувати та вести бізнес. Для відкриття власної справи необхідно отримати 29 ліцензій і дозволів. Окрім того, додав Міклош Маршал, сплата податків в країні є одним із найскладніших завдань у світі. Не дивно, що корупція охопила усі сфери життя, а обсяг тіньової економіки становить близько однієї третини валового внутрішнього продукту держави.

За його словами, ринок будівництва і нерухомості відкритий лише для внутрішніх гравців, що значно ускладнює реалізацію планів України щодо співробітництва з Європейським союзом.

Представник національної контактної групи «Транспаренсі інтернешнл» в Україні Анна Шалімова зазначила, що тривала політична криза в країні тягне за собою зростання рівня цинізму в ставленні населення до антикорупційних обіцянок. «Ми вже втратили в очах міжнародної спільноти кредит довіри, отриманий після помаранчевої революції», — зауважила вона, — тому не можемо втрачати час. Політики повинні перейти від передвиборних обіцянок до виконання антикорупційного плану дій».