Новообраний парламент має «сформувати» політичну стабільність у країні. Таке переконання висловив Президент Віктор Ющенко. Зокрема, він сказав:

— Повинна бути досягнута конфігурація, яка давала б нації стабільність, це обов’язок будь-якого депутата, будь-якої фракції. Усі на виборах говорили не про громадянську війну, не про самознищення або взаємне знищення, усі говорили про те, що приносять спокій, стабільність і перспективу.

Допоможе в реалізації цих обіцянок, на думку глави держави, формування демократичної більшості. «Однак для того, щоб ця більшість була ефективною, необхідно третє — конструктивні відносини між більшістю і меншістю», — запевняє Віктор Ющенко. На його думку, перешкодою номер один у формуванні політичної стабільності будуть корпоративні і приватні інтереси.

***

Представник фракції «Наша Україна — Народна самооборона» Микола Оніщук стверджує, що готовий проголосувати за кандидатуру Івана Плюща на посаду глави парламенту, «якщо це рішення буде ухвалено фракцією». Ця людина може виконати «певну консолідуючу роль, запровадити відповідну модель взаємин у Верховній Раді. І це повинно стати важливим етапом стабілізації країни в цілому», вважає парламентарій.

Інша «нашоукраїнка» Ксенія Ляпіна вважає недоречним обговорення цього питання. Вона стверджує, що Івана Плюща на роль Голови Верховної Ради ніхто не висував, і усі розмови навколо цього — лише плітки. Водночас представник Партії регіонів Тарас Чорновіл вважає, що його партія проголосує за Івана Плюща, «коли стане очевидним, що та коаліція розвалюється, або коли буде створено інший формат коаліції». Якщо ж голосування проводитиметься у рамках помаранчевої коаліції, на думку регіонала, «Партії регіонів голосувати за нього (І. Плюща) було б не мудро», передає «Українська правда».

***

Польові командири Майдану — Юрій Луценко, Тарас Стецьків, Микола Томенко та Володимир Філенко обіцяють зробити все для формування демократичної коаліції. Відповідний маніфест оприлюднено вчора в агентстві УНІАН.

На переконання «революціонерів», у третю річницю Майдану політики діляться на тих, хто сповідує відповідальність перед людьми, і тих, хто «звично плете кабінетні інтриги та зради, розглядаючи народ як одноразовий електорат».

«Ми робитимемо все, аби політики якнайскоріше виконали волю народу і — подобається їм це чи ні — сформували демократичну коаліцію задля проведення швидких й ефективних реформ, задля реалізації європейського вибору України», йдеться у маніфесті. Водночас польові командири переконані, що в країні має існувати сильна опозиція — як елемент контролю за владою. А намагання штучно об’єднати полярні політичні сили, прикриваючись гаслами національної єдності, є не що інше, як змова присутніх у парламенті політичних еліт проти власного народу. Мета цієї змови — продовження безконтрольного і безкарного перерозподілу національного багатства між собою, вважають автори документа.