Бразильська збірна — господар світової першості — стартувала з перемоги, здолавши команду Хорватії. Все вийшло, немов у голлівудському фільмі. Початок матчу ознаменувався для бразильців неприємністю: улюбленець публіки Марсело відправив м’яч у власні ворота. Зробив, так би мовити, роботу Єлавича, котрий не спромігся замкнути передачу Олича під час швидкої флангової атаки.
Хорвати і до цього забитого м’яча мали вигляд гостріший та симпатичніший. Та й потім протягом половини тайму п’ятикратні чемпіони світу почувалися не в своїй тарілці. Однак згодом різко ввімкнули швидкості і вже не зменшували обертів.
Цей тиск втілився у гол Неймара (на знімку) наприкінці першої півгодини зустрічі. В опорній зоні хорвати зіграли недостатньо щільно (Ковач ризикнув виставити трьох чистих творців), і Неймар, отримавши оперативний простір, протяг м’яч і поклав його під дальню стійку з лінії карного майданчика. Надалі господарі давили, але «шашкові» вистояли.
Другу половину поєдинку команда Сколарі розпочала дуже потужно, в перші кілька хвилин вона ледь не зім’яла суперника. Але хорвати відбилися, почали непогано тримати м’яч, і, в принципі, ми спостерігали доволі рівний футбол. Однак у середині тайму вагоме слово сказав... японський арбітр. Пенальті, призначений їм у ворота Плетікоси, був більш ніж спірний. Досвідчений воротар, котрий свого часу пограв у «Шахтарі», майже впорався з ударом Неймара, діставши м’яч, та зрештою не зміг парирувати потужний постріл.
Пентакампеони і надалі тиснули. Але в кінцівці перейшли на гру на втримання, за що ледь не поплатилися. В останні хвилин десять «шашкові» перехопили ініціативу, могли зрівняти рахунок, а в підсумку наразилися на контратаку. Оскар утік майже з центру поля й відправив м’яч у ближній кут.
3:1 — переконлива за рахунком перемога збірної Бразилії. Господарі мали і кращі статистичні показники — володіння м’ячем, удари по воротах. Але й хорвати залишили досить приємне враження.
Автор дубля у цій зустрічі форвард бразильців Неймар висловив повне задоволення і результатом поєдинку, і своїм внеском у перемогу.
— Це найкращий матч-відкриття з можливих, — сказав він. — Нам дуже хотілося перемогти. Я просто щасливий, що забив два м’ячі. Обидва голи, на перший погляд, були дещо дивними. У першому випадку я справді прагнув, щоб м’яч пройшов між ніг оборонця, але удар вийшов слабким. Однак головне, що гол відбувся. Як я зберігав спокій при виконанні пенальті? Уся справа в практиці. Так, воротар мене трохи налякав, та м’яч у підсумку опинився в сітці...

 

У хорватів до арбітра було чимало претензій.

Фото fifa.com. 

Табло змагань

Футбол. ЧС-2014. Бразилія. Груповий раунд. 12 червня. Група А.

Бразилія — Хорватія. 3:1. Голи: Марсело, 12 (у власні ворота), Неймар, 29, 71 (п), Оскар, 90+1.

Бразилія: Жуліо Сезар, Марсело, Давид Луїс, Тьяго Сілва, Дані Алвес, Пауліньо (Ернанес, 63), Луїс Густаво, Оскар, Неймар (Рамірес, 88), Галк (Бернард, 68), Фред. Тренер — Луїс Феліпе Сколарі.

Хорватія: Плетікоса, Срна, Чорлука, Ловрен, Врсалько, Модрич, Ракитич, Перишич, Ковачич (Брозович, 61), Олич, Єлавич (Ребич, 78). Тренер — Ніко Ковач.

Рефері — Юіті Нісімура (Японія).

Сан-Паулу. Стадіон «Арена Корінтіанс». 62 000 глядачів.