На запитання «Голосу України» відповідає голова Чернігівської обласної ради Наталія Романова (на знімку).

1. Яку коаліцію вдасться сформувати у новій Верховній Раді?

2. Чи буде під час політичних домовленостей щодо утворення парламентської коаліції та розподілу посад розіграно так звану «золоту акцію»?

3. Чи можливе створення широкої коаліції?

4. Чи почне роботу Верховна Рада?

5. Чи стане Юлія Тимошенко Прем’єр-міністром?

1. Хотілося б вірити у те, що у Верховній Раді буде створено ту коаліцію, яка відповідатиме передвиборним обіцянкам політичних сил. Український виборець достатньо мудрий, і він довів, що у тих політиків, які є послідовними і ніколи не відхиляються від лінії, обраної на виборах, є завжди перспектива прийти до фінішу з гарними результатами. У цьому зв’язку мені хотілося б, щоб формат демократичної коаліції був підтверджений послідовністю українських політиків.

2. «Золота акція» вже розігрується. Йде боротьба за голоси того самого Блоку Литвина. Зрозуміло, що і без нього можна сформувати коаліцію. Усе-таки об’єднання 248 народних депутатів України надійніше, ніж 228. Безумовно, боротьба між найбільшими політгравцями за сфери впливу ще попереду. Як на мене, в основу її треба класти не майбутній формат коаліції, а те, наскільки передвиборні обіцянки будуть вкладатися у цей формат. Блок Литвина основною своєю вимогою ставить врахування їхніх обіцянок під час опрацювання генерального плану розвитку України коаліцією, новим Кабінетом Міністрів.

3. У нашій політиці дуже часто трапляються речі, які відбуваються через непослідовність певних політиків. Іноді відповідальність підміняється питаннями глобальної стратегії. Ясна річ, відповідно до політичних домовленостей може утворитися і широка коаліція. Якщо внаслідок цього процесу не буде сформовано фаховий уряд, можна на 100 відсотків гарантувати, що Україна далі не просуватиметься в нормальному руслі. На сьогодні ми бачимо, що під кінець року інфляція дуже боляче вдарила по кишенях багатьох наших співгромадян. Про що це свідчить? Формат широкої коаліції Партії регіонів, КПУ, СПУ дав результат, який не задовольняє переважну більшість громадян.

4. Я сподіваюся, що політики розуміють: попереду новий бюджетний рік. І для нас дуже важливо, щоб усі бюджетні процеси зрушилися якнайшвидше. Особливо це має значення для кожної області, міста і села, де люди очікують надійного фінансового забезпечення, впевненості у завтрашньому дні.

5. Юлія Тимошенко стане Прем’єр-міністром. Тут ніякого сумніву не може бути. Оскільки, зокрема, у Чернігівській області БЮТ набрав понад 40 відсотків голосів виборців. Це потужна політична динаміка, з якою треба рахуватися. Ця політсила молода, амбітна, енергійна, і їй треба дати можливість реалізувати себе.

Чернігів.

Фото автора.