Щоб достойно та вчасно підготуватися до футбольного Євро-2012, потрібно вкласти більш як 125 мільярдів гривень. Причому бюджетних коштів на реалізацію відповідної державної програми піде лише 10 відсотків, решта — інвестиційні надходження. Як прискорити прихід інвестора, знає перший віце-президент Українського союзу промисловців і підприємців Сергій Прохоров.

— Сергію Мефодійовичу, а як УСПП це робитиме?

— Насамперед слід нагадати, що в липні 2007-го УСПП підписав угоду з Конфедерацією польських роботодавців, згідно з якою обидві громадські структури країн, що приймають Євро-2012, об’єднують зусилля з презентації своїх проектів світовій спільноті, а також стосовно їх реалізації. Польща, зокрема, має позитивний досвід співпраці з відомими у світі потужними компаніями, котрі спеціалізуються, в тому числі, на будівництві готелів. Поляки сміливо й свідомо пропонуватимуть їм заходити в Україну, оскільки це потрібно для спільної мети — успішного проведення футбольного дійства. Наприкінці листопада у Варшаві пройде конференція, де Україна представить пріоритетні проекти, а на початку наступного року, за результатами цього заходу, в Києві відбудеться інша конференція за участі європейських бізнесменів, зацікавлених українських банків і вітчизняних підприємств — можливих субпідрядників.

— Чому вони лише субпідрядчики?

— Звісно, зводити об’єкти вітчизняні компанії здатні самі. Але якщо йдеться про інфраструктурні проекти, будівництво стадіонів, аеропортів, то вони потребують чималих затрат. Поки що європейський інвестор самостійно не готовий заходити до України. Тому УСПП і Конфедерація польських роботодавців пропонують таку схему співпраці з іноземними інвесторами: роботодавці широко представлять актуальні проекти профільним компаніям — для цього УСПП організовуватиме презентації в країнах Євросоюзу, а також запрошуватиме інвесторів на відповідні заходи в Україну. Потім зацікавлена іноземна компанія-генпідрядчик залучатиме кошти європейського інвестора (якщо це будуть банківські гроші, то, звісно, до співпраці долучатимуться вітчизняні фінансові установи), а також вибиратиме субпідрядчиків, оскільки нераціонально завозити в Україну робочу силу, техніку.

— Як вважаєте, об’єкти, котрі зведуть до Євро-2012, після цього дійства будуть потрібні нашій державі?

— Відомий досвід Німеччини: після проведення чемпіонату cвіту з футболу в 2006 році збільшити свої прибутки змогла кожна шоста компанія. Такий проект, як Євро-2012, дає міцний поштовх для розвитку господарського комплексу країни. Отже, все тут взаємопов’язане: наприклад, будівельний бізнес потребує сировини, комплектуючих, технологій, розширення власної інфраструктури, і всі суміжники зможуть розширити виробництва, збільшити кількість робочих місць тощо.

Кабінет Міністрів прийняв державну програму Євро-2012. Тож поле діяльності для бізнесу — величезне. Дуже важливо, щоб був створений позитивний прецедент. Йдеться про те, що успішна реалізація кількох проектів за допомогою потужних компаній стане сигналом для інших закордонних партнерів.

— А чи влаштовують іноземного інвестора наші закони?

— УСПП сьогодні зосереджений на пошуку інвестора для реалізації конкретних проектів. Водночас розуміємо: не брак бажаючих працювати, а саме невдале, несприятливе для інвестора законодавство може стати на заваді реалізації проекту. На думку експертів УСПП, розпочати треба зі скасування ПДВ на ввезення так званого критичного імпорту — високотехнологічного обладнання, аналоги якого в Україні не виробляються, та зі спрощення питань відведення землі. Нині союз напрацьовує пропозиції стосовно вдосконалення законів, які забезпечують діяльність інвестора в Україні. В цьому сенсі ми працюємо разом з економічним блоком уряду, Держкомпідприємництва.

Розмову вів Петро ШВИДКИЙ.