Один із лідерів Блоку Юлії Тимошенко Олександр Турчинов виступає проти закріплення в коаліційній угоді зобов’язання кандидата в прем’єри від коаліції БЮТ і блоку «Наша Україна — Народна самооборона» не брати участі у виборах Президента в 2010 році. Про це він заявив в ефірі Першого національного.

«Таке доповнення, я думаю, неприйнятно ні для «Нашої України», ні для нас», — сказав Турчинов.

Водночас він зазначив, що БЮТ готовий підтримати Президента Віктора Ющенка на виборах 2010 року в разі, якщо глава держави і його політична сила («НУ—НС») «займатимуть чесну і відверту позицію» та виконуватимуть свої обіцянки, які дали на виборах Верховної Ради. Крім того, бютівці, за його словами, не піддаватимуться шантажу і не сприйматимуть ультиматумів.

Представник БЮТ також нагадав, що коаліційна угода вже підписана лідерами БЮТ і «НУ—НС», і її легалізація відбудеться одразу після формування фракцій у парламенті.

* * *

Позачергові парламентські вибори, що були нав’язані суспільству Президентом Ющенко і так званою опозицією, в остаточному підсумку не розв’язали проблему політичної кризи в країні, і сьогодні вона збільшується. Про це в ефірі радіо «Ера» зазначив представник КПУ Микола Кравченко. Нині те, що відбувається в Україні, є закономірним результатом політичної розбалансованості.

«Адже в країні, що переживає політичні потрясіння, не може бути не порушена економічна сфера. І доти, поки ми не вирішимо політичний конфлікт, страждатиме вітчизняна економіка, Україну переслідуватимуть невдачі і катастрофи», — підкреслив Микола Кравченко.

Керівник Донецького обкому КПУ також упевнений, що 23 листопада, у день відкриття першої сесії парламенту шостого скликання, не буде створена «помаранчева» коаліція. «Конфлікт між БЮТ і «НУ—НС» вже очевидний навіть для абсолютно необізнаної в політиці людини», — заявив Микола Кравченко.

* * *

Керівник cекретаріату Президента України Віктор Балога вважає, що низка останніх заяв окремих представників політичних сил, які перемогли на позачергових парламентських виборах, свідчить про існування внутрішніх проблем у питанні формування більшості у Верховній Раді. На його думку, наявні розбіжності вийшли за рамки демократичної процедури обговорення параметрів майбутньої коаліції та можливих кадрових призначень на високі державні посади.

В. Балога припустив, що йдеться про несприйняття деякими новообраними депутатами не конкретних персоналій, а ймовірного курсу, який обере утворена більшість і сформований нею Кабінет Міністрів. «Судячи з усього, справа не в особистих симпатіях чи антипатіях. Своєрідні зони ураження всередині блоків Юлії Тимошенко і «Наша Україна — Народна самооборона» виникли з набагато змістовніших причин».

У цьому зв’язку В. Балога зазначив, що апеляції політичних сил до Президента України щодо його прямого втручання у формування коаліції є спробою перекласти на нього бодай частину відповідальності за кінцевий результат. «Це з усіх міркувань некоректно, адже Президент Віктор Ющенко чітко висловився за демократичний склад парламентської більшості», — підкреслив В. Балога.

Підготувала Людмила НІКІТЮК.