Одразу десять футболістів із чемпіонату України захищатимуть кольори своїх національних збірних на чемпіонаті світу в Бразилії, і четверо з них — гравці столичного «Динамо».
У збірній Хорватії киян представляють Огнєн Вукоєвич і Домагой Віда. До заявки збірної Португалії потрапив Мігел Велозу, а в команді Нідерландів значиться Джермейн Ленс.
Та якщо португалець уважається основним виконавцем у своєму колективі, то Ленсу, за його ж словами, ніхто поки що не гарантував місця у стартовому складі. Можливо, тренер «помаранчевих» Ван Гаал вирішить використовувати Джермейна в ролі джокера, випускаючи його для підсилення атаки в другому таймі.
На жаль, не побачимо ми на чемпіонаті світу в складі збірної Нігерії Брауна Ідейє та Лукмана Аруну, від послуг яких відмовився наставник «Суперорлів» Стівен Кеші. Та якщо відсутність у списку Аруни нікого не здивувала, адже його вже давно не викликали до збірної, то Брауна Кеші вирішив не брати, мотивуючи це тим, що нападнику потрібно забивати голи.
Досить дивна позиція наставника нігерійців, адже паралельно він включив до заявки декількох форвардів, котрі забили минулого сезону значно менше київського динамівця. До слова, один представник чемпіонату України все-таки потрапив до заявки африканців — Мішель Бабатунде представлятиме на чемпіонаті світу луцьку «Волинь».
Трьох футболістів делегував на ЧС-2014 донецький «Шахтар»: до команди Хорватії — Даріо Срну та Едуардо, а до збірної Бразилії — Бернарда. Від «Зорі» на мундіалі зіграє Тоні Шунич (Боснія і Герцеговина), а від «Дніпра» виклик одержав ганец Самуель Інкум. Щоправда, він останній сезон провів у Греції, виступаючи там на правах оренди, але його контракт усе ще належить дніпропетровському клубу.
Щедрі призові від ФІФА
ФІФА розподілить серед учасників Кубка світу рекордні 576 мільйонів доларів (425,3 млн. євро).
Ця сума на 37 відсотків більша, ніж була 2010 року в Південній Африці (тоді загальний фонд премій становив 420 млн. доларів, а переможець Кубка світу — Іспанія — отримав 30 млн. доларів), і більш як удвічі перевищує виплати на ЧС-2006 у Німеччині (261,4 млн. доларів, чемпіон — Італія — отримав 19,3 млн.).
За участь у чемпіонаті світу в Бразилії кожна національна федерація вже гарантувала собі призові у розмірі 8 млн. доларів.
Вихід із групи принесе кожній команді близько 9 мільйонів. Чвертьфіналіст отримає 14 мільйонів доларів. Півфіналісту гарантовано 20 млн., а переможець у матчі за третє місце заробить додаткові 2 мільйони.
ФІФА виділить компенсацію — близько 70 млн. доларів — клубним командам, чиї гравці беруть участь в чемпіонаті світу 2014 року.
Загалом доходи    ФІФА від турніру  оцінюються в майже  4,5 млрд. доларів, а після відрахувань податків залишиться близько 2,2 мільярда. Із них 1,624 млрд. доларів перерахують на різні програми, 200 млн. розділять між футбольними федераціями, а 100 млн. повернуть Бразилії як господарю турніру. Зазначимо, що країна витратила близько 11 млрд. на необхідну інфраструктуру для організації чемпіонату світу.
Премії на ЧС-2014: чемпіон — 35 млн. доларів, фіналіст — 25 млн. Третє місце — 22 млн. Четверте місце —      20 млн. Чвертьфіналіст — 14 млн., 1/8 фіналу — 9 млн., груповий етап — 8 млн. доларів.
Під забороною: домашні закуски, музичні інструменти...
ФІФА оприлюднила список предметів, заборонених для використання уболівальниками на стадіонах ЧС-2014 у Бразилії.
Глядачі не зможуть пронести з собою на трибуни феєрверки, музичні інструменти, об’ємні сумки, парасольки, домашні закуски і будь-яку рідину, а також надувні кулі та інші громіздкі предмети (розмірами понад 25 см у довжину, ширину і висоту, які не зможуть поміститися під сидінням).
Розміри плакатів і банерів не повинні перевищувати 2 м, під заборону потрапили також стимулюючі препарати, різні порошки (зокрема, борошно), драбини, стільці, вувузели, тварини (за винятком собак-поводирів), а також прилади з надмірним звуком і будь-які димові пристрої.
Як зазначають бразильські журналісти, кодекс поведінки також гарантує ФІФА право заборонити для пронесення на стадіони будь-яких предметів, які можуть загрожувати громадській безпеці або завдати шкоди репутації.
Очікується, що на практиці охоронці оцінюватимуть особисті речі вболівальників і будуть наділені повноваженнями відмовити у праві їх використання на трибунах.

Перемога бразильців надихнула вболівальниць.

Фото fifa.com.