Мовою цифр

Абсолютна більшість українців у всіх регіонах переконана, що голодомор тридцятих років був спричинений діями влади. Такий результат зафіксував Київський міжнародний інститут соціології: 72,4 відсотка опитаних підтримали саме цей варіант відповіді. Дослідники відзначають, що за останній рік зросла кількість людей, які вважають винним за загибель мільйонів тоталітарний режим: на Сході — від 46 до 57 відсотків, у Центрі — від 73 до 82, на Півдні — від 59 до 65, на Заході від 80 до 85 відсотків. Майже дві третини опитаних повністю або скоріше підтримують, ніж не підтримують, визнання Верховною Радою голодомору актом геноциду українського народу, ще 11,9 відсотка вагаються з відповіддю, а 2,9 — нічого про це не чули.

Цікаво, що визнання голодомору геноцидом підтримує відносна більшість симпатиків таких політичних сил: 93 відсотки — «НУ-НС», 84 — БЮТ, 75 — Блоку Литвина. Серед прихильників Партії регіонів 43 відсотки не погоджуються з позицією однойменної фракції під час голосування за закон про голодомор, тобто вважають його геноцидом і, найцікавіше, серед шанувальників Компартії 41 відсоток визнає, що голодом свідомо знищували український народ. Опитування проводилося 2—7 листопада методом інтерв’ю. Опитано 2041 респондента по всій Україні. Статистична похибка вибірки не перевищує 3,5 відсотка.

Коли краще читати, ніж писати

МЗС України вважає нетактовним дискутувати з російськими колегами з приводу голодомору тридцятих років. «Цим ми принижували б самі себе, — пояснив речник зовнішньополітичного відомства Андрій Дещиця. — Питання про визнання голодомору в Україні геноцидом не стоїть, ми це вже визнали». Українські дипломати сподіваються, що їхні московські колеги все-таки засядуть за книжки з історії перед тим, як знову писати гнівні заяви. «Розбивати вітрини — це не підхід, підхід — вивчати історію і на основі цього робити висновки».