Завтра Верховна Рада розпочне свою роботу

Урочисте засідання відкриють о 10-й годині. Виконуватиметься Гімн та звучатиме Молитва за Україну. На перше засідання нового парламенту запрошено Президентів, Голів Верховної Ради попередніх скликань, членів Конституційного Суду — таке рішення прийняли представники підготовчої депутатської групи, розглядаючи пропозиції підгрупи, яка працювала над питаннями проведення врочистого засідання. Вони також одностайно підтримали пропозиції підгрупи з питань формування депутатських фракцій та коаліції депутатських фракцій, а також з питань переліку, предметів відання та принципів формування комітетів у Верховній Раді шостого скликання.

Особлива дискусія розгорілася під час обговорення питання про формування депутатських фракцій. Зрештою, підтримано пропозицію представника БЮТ Олександра Турчинова, згідно з якою народні депутати самі визначатимуться, як входити до депутатської фракції: писати заяву на бланку народного депутата чи аркуші паперу, але за власним підписом. Підготовча депутатська група також підтримала пропозиції підгрупи з питань розміщення народних депутатів.

Коментуючи інформацію про можливе висунення кандидатури секретаря РНБО Івана Плюща на посаду Голови Верховної Ради один із лідерів БЮТ Олександр Турчинов сказав, що блок обіцяє підтримати ту кандидатуру на посаду глави парламенту, яка буде запропонована «Нашою Україною — Народною самообороною». Нагадаємо, що Іван Плющ і досі не підписав угоди про створення коаліції між БЮТ і «НУ—НС». Однак можливість його головування в парламенті не заперечує й один із лідерів Партії регіонів Раїса Богатирьова. Зокрема, вона сказала:

— Я переконана в тому, що цей склад Верховної Ради має декілька потужних професійно підготовлених політиків, які з честю могли б обійняти посаду Голови Верховної Ради. Це й Іван Плющ, і Володимир Литвин, і є представники в Комуністичної партії та інші, як у блоці «Нашої України», так і в БЮТ, і в Партії регіонів.

Однак це питання в будинку під куполом вирішуватимуть трохи пізніше. Наразі підготовча група затвердила порядок першого засідання Ради відповідно до статті 16 Регламенту Верховної Ради. Згідно з документом, депутати першочергово сформують тимчасову президію першої сесії, заслухають заяву Прем’єр-міністра про складення повноважень Кабінету Міністрів, оберуть лічильну комісію, заслухають позачергове звернення Президента, визначать перелік комітетів та предмети їх відання й зареєструють депутатські фракції.