На запитання «Голосу України» відповідає кандидат економічних наук, академік Академії економічних наук, заслужений машинобудівник України, доцент Тернопільського національного економічного університету, голова правління—генеральний директор ВАТ «Тернопільський радіозавод «Оріон», керівник Тернопільського обласного відділення Українського національного комітету Міжнародної торгової палати Ярослав КАРПИК.

1. Яку коаліцію вдасться сформувати у новій Верховній Раді?

2. Чи буде під час політичних домовленостей про утворення парламентської коаліції та розподіл посад розіграно так звану золоту акцію?

3. Чи можливе створення широкої коаліції?

4. Чи почне роботу Верховна Рада?

5. Чи стане Юлія Тимошенко Прем’єр-міністром?

1. Керівники партій, які збирали майдани і багато обіцяли, давно мали б сформувати коаліцію. Маю на увазі Юлію Тимошенко, Юрія Луценка і В’ячеслава Кириленка. З другого боку, вони, як звичайні люди, бояться за своє майбутнє, прораховують усі ходи, тому й не можуть зробити рішучих кроків. Кожен хоче підстрахуватися.

2. Не виключено. Перевага помаранчевих сил незначна. Вона не забезпечить ефективної роботи парламенту. «Золота акція» не випадково опинилася у руках Народної партії. Її лідер Володимир Литвин говорив про конкретні речі, які справді можна здійснити, тому зміг привести її до парламенту. Хто цю акцію отримає? Може бути і одна, і друга сторони. Литвин поки що своїх карт не розкриває, тримає інтригу.

3. Про широку коаліцію думає, очевидно, і Президент. Віктор Ющенко не може не усвідомлювати, що зі створенням помаранчевої коаліції імідж Юлії Тимошенко ще підніметься. Його політична сила на парламентських перегонах продемонструвала дуже скромні результати порівняно з БЮТ, тож із чим йти Ющенкові на президентські вибори? У його таборі немає яскравих політичних лідерів, це «чапаєви», котрі вискочили, наобіцяли, а там хоч трава не рости. Допускаю, що два Віктори, як прагматики, можуть домовитися. І доля Юлії Тимошенко, якщо вона опиниться в опозиції, може скластися по-різному. «Нашоукраїнці» кажуть, що ніколи і нізащо не вступлять у коаліцію з регіоналами, але, по-перше, у політиці ніколи не варто казати «ніколи». По-друге, їх почесним головою є Президент, вони не можуть не дослухатися до його думки. Якщо буде створено широку коаліцію, то вона матиме велику перевагу голосів. Тоді Народна партія може позбутися «золотої акції». Доведеться приєднуватися до тієї більшості, яка утвориться.

4. Вона мусить розпочати роботу. Стільки зроблено... Якщо Верховна Рада не запрацює, то народ остаточно зневіриться в усьому. Може дійти до жорстокіших революцій, ніж протистояння помаранчевих і біло-блакитних. І народ, і економіка чекають ефективної законодавчої роботи, прийняття бюджету.

За кордоном з приходом нових міністрів правила гри не змінюються, як у нас. За останні п’ятнадцять років хоч би один міністр, не кажучи про прем’єра, запитав, що завод «Оріон» робить, чи є замовлення і взагалі чи ми ще живемо. За великим рахунком, нам байдуже, яка влада буде в Україні, але переживаємо, що комусь знову закортить змінити правила гри, до яких уже якось пристосувалися. Доки українська економіка буде заручницею політики?

5. Юлія Тимошенко дуже хоче стати Прем’єр-міністром. Де-факто виступає як керівник уряду, хоч де-юре ним іще не є. Ще до виборів нас намагалися переконати, що все вирішено, між політичними союзниками немає тертя. Як бачимо, не все так просто. Якщо Віктор Ющенко і Віктор Янукович домовляться між собою, то вони навряд чи захочуть пускати Юлію Тимошенко у владні структури.

Записала Любов ЛЕВИЦЬКА.