У вівторок в Донецькій області ховали гірників, які загинули під час аварії на орендному підприємстві «Шахта імені Засядька» у неділю. В Донецьку, Макіївці, Ясинуватій, Горлівці, Авдіївці, Добропіллі, Красноармійському районі з’явилися 28 свіжих могил: адже на шахті працювали мешканці не лише обласного центру, а й інших шахтарських міст і селищ. Ще одного гірника за бажанням родичів поховали у Вінниці.

Цвинтар у селищі Щегловка розташований поруч із повітроподаючим стволом шахти. Звідси гірники вирушали на роботу. Тут же їхні тіла піднімали на поверхню. Тепер — ще один спуск під землю, вже останній, на глибину лише два метри... У вівторок тут ховали чотирьох загиблих. А поряд копали могили для інших домовин. Аби попрощатися із рідними, близькими, товаришами по роботі, на цвинтарі зібралися близько тисячі осіб.

Із промовами під час церемонії прощання виступили міський голова Донецька Олександр Лук’янченко, міністр вугільної промисловості України Сергій Тулуб, заступник голови Донецької обласної державної адміністрації Олександр Хохотва, помічник начальника дільниці № 4 Андрій Малишенко, голова ради орендарів шахти, народний депутат України Юхим Звягільський. Керівники запевнили, що жодне прохання сімей загиблих не залишиться без уваги. Цього ж дня родинам загиблих розпочали видавати першу фінансову допомогу. Уряд вирішив виділити кожній сім’ї перші 100 тисяч гривень. Остаточно обсяг допомоги у зв’язку із втратою годувальника визначатиметься урядовою комісією у відповідності із законом: розмір залежатиме від стажу роботи і рівня зарплати робітника.

Як повідомив голова комісії, віце-прем’єр-міністр Андрій Клюєв, додатково до 7,5 мільйона гривень, виділених із держбюджету у перший день ліквідації аварії, на шахту спрямовано ще шість мільйонів. Робота гірничорятувальників виявилася дуже складною: якщо ввечері в неділю вдалося локалізувати пожежу, то в понеділок температура в аварійній виробці знову підвищилася. На момент підготовки матеріалу до друку кількість жертв аварії досягла 89 осіб, тривали пошуки ще 11 гірників. За припущеннями рятувальників, частина з них мала перебувати у вентиляційному штреку, ще одна група — під завалом, який на той момент не вдалося розібрати. У людей, які по дві доби очікували звістку про долю рідних, не витримували нерви. Ситуацію підігрівали не зовсім тактовні повідомлення преси: деякі телеканали поспішили оголосити загиблими ще не знайдених шахтарів.

Протягом двох днів експертна група так і не змогла потрапити на місце аварії: вентиляцію не було відновлено. Тому офіційної версії причин трагедії ані науковці, ані члени урядової комісії не називають. Обережним в оцінках був і Президент України Віктор Ющенко, який у понеділок відвідав шахту імені Засядька і взяв участь у роботі комісії з розслідування причин аварії. «Вся технологія, яка тут вживалася, експертній групі зрозуміла. Група її прийняла. Як і чому виникла така поведінка пласта, треба дати відповідь», — зазначив глава держави. Він додав, що лише 12 відсотків українських шахт не мають проблем із метаном і що на шахті імені Засядька для дегазації «зроблено більше, ніж по всіх шахтах Мінвуглепрому, разом узятих». Справді, це вугільне підприємство активно використовує метан для виробництва електричної та теплової енергії і заправки автомобілів.

— Належить розібратися, чому шахта, яка демонструє таку модерну політику в темі дегазації, сьогодні стала місцем найбільшої аварії в історії України, — заявив журналістам В. Ющенко. — Рівень дегазації тут становить понад 80 відсотків, це один із найбільших у світовій практиці показників. У таких пластах, насичених метаном, паралельний видобуток вугілля і газу є невід’ємною частиною світової практики.

На думку Президента, грунтовний аналіз причин аварії на шахті імені Засядька дасть відповідь і для інших вугільних підприємств: як безпечно працювати на великих глибинах, в газоносних пластах та при високих температурах. За фактом загибелі людей прокуратура Донецької області порушила кримінальну справу. Експерти та слідчі вже опитали понад 20 осіб. Говорячи про розслідування, глава держави зауважив, що «треба розібратися, щоб певні побажання не стали для когось конспектом дій». Разом із тим В. Ющенко нагадав, що вугілля становить 95 відсотків усіх енергетичних ресурсів країни. «Переконаний, що багато років вугільна галузь буде національним пріоритетом. Пріоритетом непростим, але жодне покоління не відмовиться від видобування вугілля, від мільйонів робочих місць». Це були ті слова, які, власне, хотіли почути від Президента в Донецьку.

В обласній клінічній лікарні профзахворювань перебувають 30 потерпілих гірників. За словами головного лікаря Євгена Гладчука, всім їм поставлено попередній діагноз «отруєння чадним газом», призначено відповідне лікування. «Прогноз для всіх наших пацієнтів сприятливий. Термін перебування кожного із хворих встановлюватиметься індивідуально, все залежить від індивідуальних особливостей. Паралельно працюють і лікарі-психотерапевти — все-таки це велика психотравма», — розповів головний лікар.

Потерпілі гірники пригадують, що в момент аварії чули хлопок, а потім бачили суцільну завісу з диму і пилу. Ішли навмання, включившись у саморятувальники. Хтось із теперішніх пацієнтів обмовився, що віднині на шахту — ні ногою. Інші не настільки категоричні і запевняють, що навіть після аварії не стануть змінювати роботу.

Фото Олексія БУДЬКА.