Киянам пропонують свідомий вибір міської влади

Яким повинен бути міський голова? Передусім людиною з управлінським досвідом, щоб уміти керувати таким мегаполісом, як Київ. Окрім того, вона має підібрати команду не тільки за професійними якостями, а й за високим рівнем моралі та культури. На цьому наголосив голова фонду муніципальних ініціатив «Магдебурзьке право», народний депутат України від Блоку Юлії Тимошенко Михайло Поживанов.

На його думку, сьогодні вибори міського голови потребують удосконалення. По-перше, вони мають відбуватися у два тури. Тобто міським головою повинен стати той, кого підтримує більшість киян. По-друге, слід розробити і прийняти новий закон про місцевий референдум. Міська влада повинна контролюватися громадою. По-третє, вибори до Київради мають відбуватися за відкритими списками.

— Тому ми розпочали акцію та випустили інформаційний вісник фонду муніципальних реформ «Магдебурзьке право» «За свідомий вибір киян». У ньому дали певний аналіз сьогоднішньої ситуації в законодавстві і запропонували кроки, які необхідно зробити для того, щоб у киян справді був свідомий вибір. Окрім того, будемо проводити пікети в найбільш людних місцях, де роздаватимемо цей вісник, — сказав Михайло Поживанов.

«Коли будуть готові всі проекти відповідних законодавчих актів, то за кожним з них я хочу провести в межах фонду «круглі столи» за участю представників різних політичних сил. Після чого вони будуть запропоновані для прийняття Верховною Радою, — зазначив голова фонду «Магдебурзьке право». — Водночас я хотів би, щоб політикум звернув на це увагу».

Фонд муніципальних ініціатив «Магдебурзьке право» пропонує запровадити в столиці мажоритарну систему виборів депутатів районних рад. Тому що їх відповідальність перед киянами і власне політичними силами повинна залишатися. Це був би найкращий вибір, — підкреслив Михайло Поживанов.

Сергій МЕЛЬНИК.

Івано-франківські депутати вирішили відповісти луганським колегам

Депутати Івано-Франківської обласної ради — члени постійної комісії з питань інформаційної політики, діяльності ЗМІ та свободи слова — вирішили надіслати своїм колегам з Луганської облради (кожному депутату) історичні дослідження про Романа Шухевича, видані до сторіччя з дня його народження. На це їх спонукало звернення депутатів Луганщини, адресоване голові Івано-Франківської облради Ігорю Олійнику, з приводу присудження Романові Шухевичу, як вони пишуть, «гауптштурмфюреру СС, командиру «Нахтігаль», який згодом очолив УПА», звання Героя України (посмертно).

«Ми, депутати Луганської обласної ради, обурені спробами певних політичних сил переписати найважливіші сторінки історії, нав’язуючи чужі цінності, намагаючись створити нових героїв», — йдеться у зверненні.

Позиція луганських колег щодо ролі головного командира УПА, генерал-хорунжого Романа Шухевича в історії незалежної України, її визвольній боротьбі є «не чим іншим, як небажанням пізнати правдиву історію української держави», вважають прикарпатці. Тож надіслали Президенту України Віктору Ющенку подяку «за мужнє й історично правильне рішення», а луганським депутатам пакують історичні дослідження, в яких міститься відповідь на питання, ким був Роман Шухевич і кому служив.

Дарина НАЗАРЧУК.

Івано-Франківська область.