На засіданнях парламенту головуватимуть по черзі

Народні депутати шостого скликання складатимуть присягу не так, як їхні попередники. Зокрема, на засіданні підгрупи, яка розглядала це питання, прийнято рішення, що кожен народний обранець у кінці тексту присяги відтепер не лише ставитиме свій підпис, а й писатиме прізвище, ім’я та по батькові. Такий іменний документ підшиватиметься до особової справи. З інформації керівника підгрупи Сергія Саса стало відомо, що Голова Верховної Ради п’ятого скликання з доповіддю на урочистому засіданні нового парламенту не виступатиме. Натомість депутатам роздадуть його письмове звернення. У ході засідання підготовчої депутатської групи вчора заслухали звіти підгруп. Зокрема, шляхом голосування вирішено, що першу сесію шостого скликання не відкриватимуть урочистим козацьким маршем.

За словами Адама Мартинюка, це допоможе уникнути «шароварщини» у проведенні засідання. Шляхом голосування депутати з підготовчої групи вирішили, що на відповідних засіданнях Верховної Ради головуватимуть члени тимчасової президії в алфавітному порядку. Як відомо, їх буде п’ятеро: по представнику від кожної політичної сили, що пройшла до парламенту. Однак із прізвищами визначитися вирішено пізніше.

Члени підготовчої групи також дійшли згоди, що лічильна комісія складатиметься із квоти один депутат від 20. Так, від Партії регіонів буде вісім представників, від БЮТ — сім, від «НУ—НС» — три і по одному від КПУ та Блоку Литвина.

Загалом на порядку денному підготовчої групи було чотири питання. Перші три — заслуховування звітів підгруп і різне. На момент здачі номера депутати розглянули лише питання, яке підготувала перша підгрупа.

Розпочали засідання з привітання Романа Зварича з днем народження.

Надія СМІЯН.

* * *

Підгрупа з питань формування депутатських фракцій та коаліції депутатських фракцій, а також з питань переліку, предметів відання та принципів формування комітетів у Верховній Раді України шостого скликання розглянула питання про формування депутатських фракцій та утворення коаліції.

На засіданні, зокрема, зазначалося, що для формування і реєстрації депутатських фракцій треба надати витяг з протоколу установчих зборів народних депутатів України, обраних від політичної партії чи виборчого блоку політичних партій, щодо формування депутатської фракції. Для утворення і реєстрації коаліцій депутатських фракцій також надається витяг з протоколу загальних зборів народних депутатів України щодо утворення коаліції депутатських фракцій у Верховній Раді України шостого скликання.

Йшлося також про інші документи, які мають бути надані до Верховної Ради України. Зокрема, повідомлення про формування депутатської фракції, коаліції, персональний склад, особиста заява народного депутата про входження до тієї чи іншої фракції, текст угоди про коаліцію депутатських фракцій з доданими до нього списками членів депутатських фракцій, що сформували коаліцію, тощо.

Що стосується предметів відання комітетів, то члени підгрупи вважають, що у віданні Комітету з питань правової політики бажано передбачити питання визначення засад нормотворчої діяльності (проекти законодавчих актів про закони, про нормативно-правові акти, законодавче забезпечення діяльності Президента України, Кабінету Міністрів України та інших центральних органів виконавчої влади тощо), а також питання законодавчого регулювання надання правової допомоги (включаючи і законодавчі акти про адвокатуру). Питання виконавчої служби пропонується передати Комітету з питань правосуддя.

Законом «Про пожежну безпеку» питання пожежної безпеки віднесено до відання Державного комітету з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи. Цими питаннями, вважають народні депутати, має опікуватися відповідний парламентський комітет.

На засіданні наголошувалося, що до відання Комітету з питань фінансів і банківської діяльності віднесено питання запобігання відмиванню незаконних доходів. Члени підгрупи пропонують внести відповідне уточнення до предмету відання Комітету з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією щодо питань відповідальності за легалізацію (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом.

До відання Комітету з питань економічної політики пропонується віднести питання, пов’язані з регулюванням державних закупівель тощо.

На знімку: Роман Зварич, Раїса Богатирьова, Ігор Шаров.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

Повідомлення

Урочисте засідання Верховної Ради України з нагоди складення присяги новообраними народними депутатами України та відкриття першої сесії Верховної Ради України шостого скликання розпочнеться у п’ятницю, 23 листопада 2007 року о 10-й годині ранку в сесійній залі Верховної Ради України.

Вхід з другого під’їзду.

Телефон для довідок: 255-27-56.

Підготовча депутатська група.