Центральна виборча комісія на своєму засіданні в понеділок визнала обраним та зареєструвала останнього, 450-го, народного депутата. Ним став Юрій Миколайович Гримчак, включений до виборчого списку блоку «Наша Україна—Народна самооборона». Водночас Центрвиборчком визнав Володимира Стельмаха таким, який відмовився від депутатського мандата, оскільки той у двадцятиденний термін не подав до Центральної виборчої комісії документів, необхідних для реєстрації його народним депутатом України.

* * *

Якщо в перші дні роботи Верховної Ради не буде зібрано всі 228 підписів під проектом коаліційної угоди, то це поставить під сумнів можливість створення демократичної коаліції — так вважає політолог Володимир Фесенко. Водночас він переконаний, що вирішальною в цьому питанні буде воля Президента.

Крім того, він нагадав про нещодавню заяву лідера блоку «НУ—НС» Юрія Луценка щодо можливого висування єдиного кандидата від БЮТ і «НУ—НС» на президентських виборах. «Тому, на мій погляд, стратегічно і БЮТу, і президентській команді потрібно чіткіше, в тому числі і привселюдно, визначитися зі своєю стратегією на середньострокову перспективу і зняти проблеми у відносинах між собою», — зазначив В. Фесенко.

* * *

«Так звана помаранчева революція не принесла Україні спокою. Вона лише посилила напруженість у суспільстві — і моральну, і психологічну, і економічну», — вважає колишній народний депутат, комуніст Георгій Крючков. «Вона не вирішила жодного завдання, що декларувалися під час подій на Майдані. Людей обманули. Люди у більшості втратили віру в те, що в цій країні можна мати будь-які позитивні зміни при цій владі», — додав комуніст.

* * *

Народний депутат від Партії регіонів Олександр Пеклушенко підтримує заяву секретаря РНБО Івана Плюща про те, що «потрібно створювати коаліцію, яка була б прообразом коаліції національної єдності». «Безумовно, ми повинні думати про те, що в нас спільного, що нас об’єднує, і мені здається, що сьогодні всі партії, представлені в парламенті, можуть знайти багато спільного, не зраджуючи при цьому базові програмні речі, з якими вони йшли на вибори», — зазначив О. Пеклушенко.

Водночас його колега Борис Колесніков повідомив, що Партія регіонів не веде переговори про створення коаліції з блоком «Наша Україна—Народна самооборона». За його словами, розмови про коаліцію ПР та «НУ—НС» велися лише на особистому рівні. «Офіційних переговорів не було й немає», — наголосив він. Втім, регіонал не виключає можливості створення такої коаліції.

* * *

Останнім часом у вітчизняних та зарубіжних засобах масової інформації почали масовано з’являтися, так би мовити, таємні документи про створення широкої коаліції. Очевидно, що мета появи подібних документів проста: внести розкол у демократичний табір, викликати сумнів у благонадійності наших партнерів, загальмувати процес формування демократичної коаліції та формування нового уряду, — заявив член БЮТ Йосип Вінський.

«Ми чесні у своїх намірах і діях. Таку само позицію, щиро хочеться вірити, займають і Президент України, і наші партнери з блоку «Наша Україна—Народна самооборона». А тому 23 листопада 2007 року, в день першого засідання Верховної Ради України шостого скликання, буде створено демократичну коаліцію. Будь-які інші варіанти — то авантюра», — підкреслив Йосип Вінський.

* * *

Володимир Литвин, лідер однойменного блоку, не виключає можливості проведення позачергових парламентських виборів перед президентськими. «Якщо дострокові вибори і будуть, то до президентської кампанії, для виконання місій ключових гравців на цю посаду», — зауважив він.

На думку Литвина, у нинішній ситуації для розширення впливу Президента на Кабінет Міністрів йому вигідне призначення главою парламенту політика, лояльного стосовно глави держави. А нинішні члени уряду можуть діяти як виконувачі обов’язків, оскільки «Президент за цих умов прийматиме будь-які рішення, які йому необхідні». «А через рік, скажімо, якщо зміниться ситуація в країні на краще, Президент скаже, що витяг на собі країну, а якщо буде погано, матиме можливість сказати, що Кабмін не давав можливості це зробити», —пояснив він свою точку зору.