На цукрозаводах Вінниччини завершується атестація на предмет отримання квот на виробництво та реалізацію цукру з буряків, вирощених у 2008 році.

— Уперше виробники солодкої продукції знатимуть свою цифру задовго до сівби солодких коренів, — каже виконавчий директор Вінницької обласної асоціації «Поділляцукор» Микола Береговий. — Це дасть можливість більш чітко визначитися і з посівними площами, і з кількістю підприємств, які перероблятимуть корені.

Дотепер, продовжує співрозмовник, «цукрові» квоти надавали напередодні виробничого сезону, а цього року два підприємства не мали їх навіть тоді, коли почали варити солодкий пісок.

Нині 22 цукрозаводи області заявили про свою готовність працювати в наступному році. Обсяги квот, які значною мірою залежатимуть від того, скільки цукру вироблено на підприємстві протягом трьох останніх сезонів, їм обіцяють довести ще до кінця нинішнього.

Загалом на цукрозаводах регіону зварено 230 тисяч тонн солодкої продукції з буряків нинішнього врожаю. Корені продовжують доставляти на заводи, на полях ще залишається приблизно 200 тисяч тонн сировини.

За прогнозами фахівців, цьогоріч область матиме 250—260 тисяч тонн цукру. Минулий рік був набагато солодший — тоді зварили 360 тисяч тонн. Повторити результат завадила літня посуха, наголошує пан Береговий. Спека висушила корінці, цукристість зменшилася на цілий відсоток. Крім того, врожай на частині площ знищила стихія. Та й буряків посіяно менше, ніж торік.

Вінницька область.