Блок Юлії Тимошенко збирає докази спроб з боку Партії регіонів підкупити деяких депутатів від БЮТ, щоб вони не погоджувалися на створення демократичної коаліції. Про це заявив в ефірі телеканала «Україна» кандидат у народні депутати від БЮТ Сергій Соболєв. За його словами, такі пропозиції надходили деяким членам блоку. Але ці депутати, стверджує С. Соболєв, нині ведуть переговори спеціально для того, щоб зафіксувати і зняти факти підкупу та передати їх новообраному Генеральному прокурору. С. Соболєв відмовився назвати прізвища осіб, котрі нібито займаються підкупом, але запевнив, що ці докази буде оприлюднено по телебаченню.

* * *

У свою чергу, представник Партії регіонів Юрій Мірошниченко в інтерв’ю «Голосу України» назвав заяву С. Соболєва «пасткою для нього самого і БЮТ у цілому». «Оскільки тепер він зобов’язаний надати такі факти, а фактів немає, саме тому він не міг назвати ні прізвищ, ні сум, нічого, — сказав Ю. Мірошниченко. — Тому це може бути підставою для подальшої критики або навіть судових позовів до самого пана Соболєва з тим, щоб він відповідав за свої заяви». У Партії регіонів, за словами її представника в новому парламенті, нині є два підходи до того, як відреагувати на заяву представника БЮТ. «З одного боку, не хочеться продовжувати дешевий піар для Ю. Тимошенко шляхом таких судових справ, а з другого боку, не можна залишати непокараними подібні обвинувачення, що межують із правопорушеннями. Тому ми знайдемо оптимальну форму, як відреагувати», — зазначив Ю. Мірошниченко. На його думку, мотивацією такої заяви є те, що політичні опоненти регіоналів намагаються «списати нездатність створити помаранчеву коаліцію на Партію регіонів, нібито їм хтось заважає, перекласти провину з хворої голови на здорову».

* * *

Група «Народна самооборона», утворена двома суб’єктами блоку «НУ—НС», — партіями «Вперед, Україно!» і ХДС, призупинила свою участь у процесі створення єдиної демократичної партії. Про це в інтерв’ю журналістам повідомив лідер «НУ—НС» Юрій Луценко. Він пояснив таке рішення «невпевненістю в окремих членах блоку, які зривають домовленості про створення демократичної коаліції». «Ми дійшли єдиної думки: єдина демократична партія необхідна Україні, але вона повинна бути монолітною і демонструвати стабільність своїх переконань, — заявив Ю. Луценко. — Мати зараз справу з людьми, котрі уже після виборів, після багатомісячної політичної боротьби за створення демократичної коаліції відмовляються входити до неї, не хочеться». За його словами, «Народна самооборона» прийняла політичне рішення, що почне переговори про створення демократичної партії, коли буде створено коаліцію, відбудуться зміни в законодавстві й відкриються можливості об’єднувати партії.

* * *

Кандидат у народні депутати від «НУ—НС» Ігор Кріль, який не поставив свого підпису під декларацією про наміри створити в новому парламенті коаліцію демократичних сил, у прямому ефірі одного з телеканалів заявив, що він підпише угоду про створення будь-якої коаліції, якщо ця коаліція висуне на посаду прем’єра політика, котрий не матиме президентських амбіцій. За його словами, якщо прем’єром стане людина, яка братиме участь у президентських виборах 2009 року, будемо спостерігати ту саму протидію між Президентом і прем’єром. «Треба хоча б на півтора року забути про вибори, зайнятися економікою і соціальною сферою, щоб люди відчули, що в Україні є влада і влада працює над інтересами народу», — сказав політик.

* * *

Представник Партії регіонів Інна Богословська переконана, що коли у Верховній Раді не буде створено широку коаліцію, Україну незабаром знову чекають парламентські вибори, повідомляє прес-служба ПР. Політик висловила впевненість, що швидкому формуванню коаліції між БЮТ і «НУ—НС» заважатимуть «внутрішні конфлікти й ідеологічна несумісність». «Деякі члени «НУ—НС» уже сьогодні кажуть про те, що створюється авторитарна дуальна модель управління — Тимошенко і Кириленко», — сказала І. Богословська. За її словами, ряд депутатів обох команд «не захочуть, щоб їх використовували як олов’яних солдатиків». Тому, на думку І. Богословської, в остаточному підсумку новообрана Верховна Рада знайде ту конструкцію коаліції, яка дасть можливість здійснити низку реформ.

* * *

Першочерговими питаннями, що їх фракція комуністів пропонуватиме винести на першу сесію Верховної Ради VІ скликання, будуть соціальні — захист малозабезпечених верств населення. Про це заявив представник Компартії Петро Цибенко, повідомляє прес-служба КПУ. За його словами, комуністи вже підготували більш як 20 законопроектів, що визначають соціальний захист українських громадян.

* * *

Демократична коаліція матиме 228 голосів лише за двох обставин: по-перше, в угоді про її створення повинна бути зафіксована кандидатура Івана Плюща на посаду Голови Верховної Ради VІ скликання, і, по-друге, у ній має бути зазначено, що БЮТ і «НУ—НС» висувають єдиного кандидата на виборах міського голови Києва. Про це заявив кандидат у народні депутати від «НУ—НС» Михайло Полянчич, повідомляє «РБК-Україна». Він зазначив, що І. Плющ — досвідчений політик, і його кандидатуру на посаду Голови Верховної Ради «підтримує більшість блоків, і головне — Президент України».