Дано старт серйозній реконструкції всіх дошкільних і шкільних навчальних закладів Ірпеня. Сигналом до дії, за словами міського голови Олега Бондаря, стало відкриття нового комп’ютерного класу в міській спеціалізованій школі № 2 з поглибленим вивченням економіки та права. Тільки-но врочисто було перерізано стрічку на «подарунку», учні одразу заходилися освоювати нові комп’ютери. Вони продемонстрували гостям, серед яких були представники міської влади, обласного й міського відділів народної освіти, свої досягнення у сфері інформатики. Це були власноруч розроблені комп’ютерні програми. Одна з робіт стосувалася учнівського сленгу, інша, з хімії, — вирощування кристалів (до речі, вона закінчувалася фразою: «Тепер ми знаємо, як заробити гроші на новий шкільний проектор»). Ще учні з гордістю показали програми з математики, англійської мови, зарубіжної літератури, розробку уроку з інформатики на прикладі ділення піци.

Шкільне щастя: комп’ютерний клас, каналізація й водопровід

Директор школи Ірина Бєлова розповіла, що навчальний заклад задіяно в безлічі міжнародних проектів. Так, учням доводилося брати участь, й досить успішно, в різних програмах «домашнім» чином, тобто використовуючи домашні комп’ютери. Також педагог поділилася радістю, що за останні два місяці школу буквально «завалило» щастям. Спочатку надійшли кошти, за які вдалося впорядкувати шкільні каналізацію й водопровід, які працювали без ремонту з 1976 року. І ось — новий комп’ютерний клас, що з’явився у школі завдяки об’єднаним зусиллям міської влади та Київського науково-клінічного медичного центра (КНКМЦ).

Центр, власне, існує поки що у проектній документації, але вже надає істотну допомогу Ірпінській міській організації ветеранів та Ірпінській організації інвалідів Великої Вітчизняної війни і Збройних сил, а також місцевому підростаючому поколінню. «Добро робити приємно, а для дітей — вдвічі приємніше», — сказав на порозі нового комп’ютерного класу Сергій Скуртов, віце-президент корпорації «ІНКОМ» і за сумісництвом один із «батьків-засновників» майбутнього медичного центру.

Міська влада підтримує будівництво медичного центру

Спільний подарунок для школи № 2 від міської влади й КНКМЦ відкрив нову сторінку в їхніх непростих відносинах. Про історію земельно-грошового протистояння колишнього міського голови Ірпеня Мирослави Свистович і Київського науково-клінічного медичного центру «Голос України» писав не раз. Здавалося, оптимістичні слова директора КНКМЦ Анатолія Бабушкіна «Центру — бути!» так і залишаться тільки словами. Однак із приходом у місто нової влади на чолі з Олегом Бондарем, справа будівництва, здається, зрушила з мертвої точки. Бабушкін заявляє, що досягнуто серйозного взаєморозуміння і з міським головою, і з міськрадою. Днями відбулася зустріч керівництва майбутньої клініки з 15 керівниками фракцій ради, під час якої депутати заявили, що підтримують будівництво клініки. Розповіли про проблеми з медичним обслуговуванням в Ірпені й просили клініку допомогти в будівництві пологового будинку на 150 ліжко-місць. У місті щодня з’являються на світ 5—8 немовлят, тому такий заклад, який планують оснастити найсучаснішим устаткуванням, вочевидь розрахований на те, що сюди приїжджатимуть майбутні мами з Києва та інших прилеглих міст і сіл. Ще під час зустрічі розглядали основні положення інвестиційного договору між радою й клінікою.

У країні є потреба в такій клініці

На сьогоднішній день завершена друга стадія перетворення мрії в життя — закінчено ескізний проект медичного центру. Тепер керівники майбутньої клініки сподіваються на кроки з боку міської влади — на сесії міськради необхідно скасувати попередні рішення про заборону будівництва. До речі, з приходом нової влади місто дуже змінилося. Відремонтовано дороги, які раніше й дорогами назвати було складно. Будинок виконкому після реконструкції, справді, став схожий на приміщення, в якому вирішують долю міста.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.