Учора розпочали роботу всі три підгрупи, створені у складі підготовчої депутатської групи. В підгрупі, яку координує Микола Азаров, обговорювали перелік предметів відання та принципів формування комітетів Верховної Ради шостого скликання. Гаряча дискусія розгорнулася з приводу об’єднання комітетів з питань закордонних справ та євроінтеграції. Однак до голосування справа не дійшла. Під час обговорення депутати дійшли згоди і вирішили зберегти обидва комітети. Також вирішили не об’єднувати комітети з питань правової політики та правосуддя. За пропозицією Миколи Азарова вирішено чітко виписати повноваження кожного з них. Суперечки викликала і пропозиція Адама Мартинюка об’єднати два профільні комітети в один Комітет з питань правоохоронної діяльності і боротьби з організованою злочинністю. Однак вирішили залишити два нині чинні комітети.

Отже, суттєвих змін депутати не внесли. В парламенті нового скликання працюватиме, як і раніше, 26 комітетів та одна спеціальна комісія з питань приватизації. Як сказав Роман Зварич, «наші колеги попереднього скликання виявилися настільки геніальними, що ми не знаємо, як можна поміняти існуючу схему». Він також наголосив, що йому було дуже приємно працювати під керівництвом Миколи Азарова. Тож у ході конструктивної роботи підгрупи прийнято рішення в цілому залишити схему формування комітетів Верховної Ради без змін.

* * *

Підгрупа на чолі з Валентином Матвєєвим розглянула проблему розміщення народних депутатів у залі засідань Верховної Ради. Кардинальних змін не сталося. Депутати із БЮТ, «НУ—НС», ПР та Комуністичної партії сидітимуть на своїх місцях, а за Блоком Литвина закріпили крісла в кінці сесійної зали в лівому секторі. Їхніми сусідами будуть депутати з Партії регіонів. Також вирішено, що протягом першого місяця парламент ухвалить рішення, згідно з яким народні обранці не отримуватимуть житло, а найматимуть його за державний кошт. Цьогоріч у готелі «Київ» буде розселено майже 140 депутатів Верховної Ради нового скликання.

* * *

Очолювана Сергієм Сасом підгрупа визначилася, що урочисте засідання Верховної Ради шостого скликання розпочнеться козацькою баладою. І тільки потім залунає Гімн. Депутати ще не знають, виконуватиме його хор чи звучатиме запис. Але достеменно відомо, що засідання розпочнеться о 10.00 у п’ятницю, 23 листопада. Присягу зачитає найстарший з депутатів Іван Герасимов, потім народні обранці поставлять свої підписи під текстом присяги. Згідно з Регламентом, тимчасова президія, яка вестиме засідання першої сесії нового скликання до обрання Голови Верховної Ради, має складатися із чотирьох представників партій і політичних блоків, які подолали тривідсотковий бар’єр і набрали найбільше голосів на виборах. Але, як повідомив Сергій Сас, на засіданні підготовчої групи досягнуто домовленості, що в президії будуть представники всіх п’яти політичних партій.

На знімку: Олександр Пеклушенко та Ганна Герман (Партія регіонів).

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.