Усіх зареєстрували законно

Днями деякі ЗМІ повідомили те, що Центральна виборча комісія зареєструвала чотирьох народних депутатів нібито без належної документації.

Оскільки, за їхньою версією, немає відповідних указів і постанов про звільнення Івана Плюща з посади секретаря РНБО, Віктора Шемчука — з посади заступника Генерального прокурора, Олексія Костусєва — з посади голови Антимонопольного комітету і Едуарда Прутника — з посади голови Державного комітету телебачення і радіомовлення.

Однак заступник голови ЦВК Андрій Магера повідомив, що 15 листопада Генпрокурор підписав наказ про звільнення Віктора Шемчука з посади заступника Генпрокурора — прокурора Автономної Республіки Крим. Крім того, у законодавстві існує механізм недопущення несумісності депутатського мандата з іншими видами діяльності. І за наявності підстав, а саме, якщо народний депутат України протягом 20 днів після складення присяги не припинить свою діяльність, не сумісну з депутатською, Голова Верховної Ради України має право звернутися з відповідним поданням до суду щодо дострокового припинення його депутатських повноважень.

* * *

Сергія Ківалова нагородили

Позавчора ЦВК за сумлінне виконання службових обов’язків, забезпечення реалізації конституційних виборчих прав громадян України, розвиток демократичних основ виборчого процесу нагородила почесною грамотою і ювілейною медаллю свого екс-голову Сергія Ківалова.

У свою чергу він подякував комісії і заявив, що ці нагороди — «логічне завершення тих процесів, які почалися в 2004 році». «Як пам’ятають усі, тоді проти мене було розв’язано справжнє цькування. Насправді ж мене намагалися обвинуватити в тому, що я чесно і сумлінно виконував обов’язки голови ЦВК», — відзначив Сергій Ківалов.

«Якби я 24 листопада не вийшов на роботу, якби я відмовився проводити засідання ЦВК, якби я шукав приводу для затягування офіційного встановлення результатів виборів — держава була б ввергнута у безодню громадянського конфлікту», — сказав колишній глава ЦВК.