Один із кандидатів у народні депутати України від блоку «Наша Україна—Народна самооборона» Володимир Стельмах не подав документи в Центральну виборчу комісію для реєстрації його депутатом у термін, установлений законодавством. Як відомо, термін подачі документів у ЦВК минув 16 листопада. Отож вона має розглянути причини неподання документів В. Стельмахом і після цього ухвалити рішення щодо визнання обраним наступного кандидата зі списку «НУ-НС». На сьогодні Володимир Стельмах обіймає посаду голови Національного банку України.

Лідер блоку «НУ—НС» Юрій Луценко в ефірі «5 канала» висловив сподівання, що вже у 20-х числах листопада Президент України Віктор Ющенко окреслить свою чітку позицію про зобов’язання «НУ—НС» створити коаліцію з БЮТ. За словами Ю. Луценка, суть питання не в тім, що троє представників блоку — Ігор Кріль, Василь Петьовка і секретар РНБО Іван Плющ — не підписали документ про коаліцію з БЮТ. «Але є деякі гравці, які, влаштовуючи різні моделі, змагаючись проти персоналій чи за персоналії, забувають про національний інтерес і, врешті-решт, — про відповідальність за обіцянки, які дано виборцям», — сказав він. «Ключовим гравцем» Ю. Луценко назвав Віктора Балогу, главу секретаріату Президента.

* * *

Водночас секретар РНБО Іван Плющ під час представлення нового т. в. о. глави Волинської облдержадміністрації Миколи Романюка у Луцьку заявив, що не підтримує «вузьку» коаліцію «НУ—НС» і БЮТ і відкрито виступив за коаліцію з Партією регіонів. «Народ вибрав політичні сили, і його рішення треба виконувати, — сказав І. Плющ. — Перед нами стоять два завдання: демократична коаліція і політична стабільність. Якщо у парламенті не буде трьохсот голосів, значить, не буде і політичної стабільності. Тому треба створювати коаліцію, яка була б прообразом коаліції національної єдності».

* * *

Лідер блоку свого імені Володимир Литвин допускає, що його фракція у парламенті не підтримуватиме жодну кандидатуру на посаду Голови Верховної Ради. Про це він заявив у ефірі телеканала НТН. «Якщо ми не будемо учасниками формування коаліції, хочу наголосити — формування, а не входження до тієї чи іншої коаліції, то, скоріш за все, ми не будемо підтримувати жодну кандидатуру», — сказав В. Литвин. За його словами, вже сьогодні триває «жорстка боротьба за президентську посаду». Він не виключив чергове дострокове припинення повноважень парламенту. «З наближенням президентських виборів через парламент пройдуть нові лінії розподілу і, зрозуміло, що буде складно прийняти ті чи інші рішення», — зазначив В. Литвин.

* * *

Кандидат у народні депутати від Партії регіонів Олександр Стоян прогнозує, що у вересні-жовтні 2008 року пройдуть дочасні вибори парламенту і Президента. Як повідомляє прес-служба ПР, О. Стоян висловив думку, що коаліцію БЮТ і «НУ—НС» так і не буде створено, і в такому випадку парламент рік працюватиме ситуативно. «Не буде ані більшості, ані меншості, розглядатимуть закони, прийматимуть рішення, на початку ми, звичайно, поділимо комітети, оберемо керівництво, жодних пакетних голосувань не буде і Верховна Рада працюватиме рік, оскільки раніше за законом розпустити її не можна», — сказав парламентарій. У такому разі, прогнозує О. Стоян, чинний уряд продовжуватиме працювати у статусі виконуючого обов’язки, а тому ініціюватиме дочасні вибори у вересні-жовтні наступного року лідерка БЮТ Ю. Тимошенко.

* * *

Колишній Президент України Леонід Кучма вважає, що вся відповідальність за утворення парламентської коаліції, обрання Голови Верховної Ради, призначення прем’єра та недопущення подальшого розколу країни лежить на главі держави Віктору Ющенку. «У цій ситуації головна відповідальність лежить на Президентові — яким він шляхом піде», — сказав Л. Кучма в інтерв’ю журналістам. За його словами, останнім часом поглибився розподіл країни, а останні парламентські вибори порозуміння між Заходом і Сходом України не додали. Л. Кучма вважає, що на посаду Голови Верховної Ради має бути обраний представник «Нашої України». При цьому він зауважив, що до кандидатів на посаду глави парламенту треба підходити з такої точки зору: це мають бути люди, які мають великий досвід і повагу з боку не лише окремої політичної сили, а країни загалом.