Легко і переконливо

Футбол. Чемпіонат Європи (U-21). Відбірний раунд. Група 2. ЧехіяТуреччина. 1:1. Україна—Ліхтенштейн. 5:0. Запоріжжя. «Славутич-Арена». Голи: Олійник (26), Льопа (29), Ярошенко (39), Гладкий (41, з пенальті), Антонов (54).

Україна: Рибка, Допілка, Вернидуб, Курилов, Максим Пашаєв, Гармаш (Бутенін, 77), Льопа (Зелді, 62), Ярошенко, Олійник, Антонов, Гладкий (Прийомов, 61). Тренер — Олексій Михайличенко.

Сьогодні відбудеться матч Ліхтенштейн—Вірменія. А завтра у Запоріжжі наша команда прийматиме чеських футболістів.

Теревені і реальність...

Євро-2008. Відбірний раунд. 17 листопада.

Група А. Фінляндія—Азербайджан. 2:1. Польща—Бельгія. 2:0. Матч Сербія—Казахстан перенесено на 24 листопада. Португалія—Вірменія. 1:0. Польща — 27 очок, Португалія — 26, Фінляндія —23, Сербія — 20, Бельгія — 15, Вірменія — 9, Казахстан — 7, Азербайджан — 5.

Група В. Шотландія—Італія. 1:2 (Фергюсон, 65 —Тоні, 2, Пануччі, 90+1).

Литва—Україна. 2:0. Голи: Савенас, 41, Данилявічюс, 67.

Литва: Карчемарскас, Паулаускас, А. Климавічюс, Станкявічюс, Дедура, Скерла, Жвиргждаускас, Папечкіс (Морін, 17), Савенас, Данилявічюс (Величка, 82), Янкаускас (Калонас, 90). Тренер — Альгімантас Любінскас.

Україна: Шовковський (П’ятов, 44), Чигринський, Ващук, Шелаєв (Назаренко, 72), Єзерський, Гай, Тимощук, Гусєв, Ротань, Шевченко, Воронін (Мілевський, 69). Тренер — Олег Блохін.

Попереджено: А. Климавічюса, 66, Данилявічюса, 74, Шевченка, 81.

Арбітр — Девід Малколм (Північна Ірландія).

Каунас. Стадіон Дарюса і Гіренаса. 5 000 глядачів. Плюс 1 градус, дощ.

Група С. Молдова—Угорщина. 3:0. Норвегія—Туреччина. 1:2. Греція—Мальта. 5:0. Греція — 28, Туреччина —21, Норвегія — 20, Боснія і Герцеговина — 13, Молдова, Угорщина — по 12, Мальта — 5.

Група D. Уельс—Ірландія. 2:2. (матч обслуговувала українська бригада суддів на чолі з Олегом Орєховим). Німеччина—Кіпр. 4:0. Чехія—Словаччина. 3:1. Чехія, Німеччина — по 26, Ірландія — 17, Уельс, Кіпр — по 14, Словаччина — 13, Сан-Маріно — 0.

Група E. Андорра—Естонія. 0:2. Ізраїль—Росія. 2:1. Македонія—Хорватія. 2:0. Хорватія — 26, Англія —23, Росія — 21, Ізраїль — 20, Македонія — 14, Естонія — 7, Андорра — 0.

Група F. Латвія—Ліхтенштейн. 4:1. Північна Ірландія—Данія. 2:1. Іспанія—Швеція. 3:0. Іспанія — 25, Швеція — 23, Північна Ірландія — 20, Данія — 17, Латвія — 12, Ісландія — 8, Ліхтенштейн — 7.

Група G. Болгарія—Румунія. 1:0. Албанія—Білорусь. 2:4. Нідерланди—Люксембург. 1:0. Румунія, Нідерланди — по 26, Болгарія — 22, Албанія, Словенія — по 11, Білорусь — 10, Люксембург — 3.

Перед матчем у Каунасі лунало чимало розмов стосовно того, що наша команда обов’язково має виграти. Хоч вона і не потрапляє до фінальної частини Євро-2008, але завершальними поєдинками з литовцями і французами неодмінно має зміцнити свій рейтинг.

Але, на відміну від усіляких теревенів прогнозистів різного рівня, життя, як правило, диктує свій сценарій розвитку подій. Литовці також «пролетіли» повз турнір у Швейцарії та Австрії. Тому, здавалося, для них ця зустріч не коштувала нічого. Але для спортовців Литви, футбольне господарство якої помітно поступається українському, а чемпіонат значно слабкіший, за наш, патріотизм і власне реноме виявилися категоріями значно вищими, ніж для гостей.

Можливо, це перебільшення, але мимоволі напрошується ось яка аналогія: господарі вийшли на поєдинок із українцями, як 15 липня 1410 року лицарі під орудою великого литовського князя Вітовта у складі об’єднаного війська — на битву при Жальгірісі (Грюнвальді), а по нашому — при Зеленому лісі, не шкодуючи живота, за честь свою і держави постояти і показати, що таке національна гордість.

Багато говорилося про кадрові втрати українців. Але і в литовців їх теж вистачало. Через травми та дискваліфікації вибуло одразу семеро виконавців. Найбільших утрат зазнала лінія півоборони. А на 18-й хвилині литовці втратили ще одного «бійця» — ушкодження зазнав Тадас Папечкіс.

Та все це не знітило господарів. Вони добре організували гру в обороні. І чекали на свій шанс в контратаках. Успіх прийшов до них під кінець першого тайму. Після прострілу Моріна зліва грубої помилки припускається Чигрнський, відкинувши м’яча на Савенаса, який холоднокровно «розстріляв» наші ворота.

Але й після цього наші продовжували «літати» в хмарах, сподіваючись, що зрівняють рахунок і в підсумку виграють. Але суперник був іншої думки і збільшив перевагу. Данілявічюс відмінно прочитав ситуацію, коли П’ятов необачно далеко вийшов із воріт, і ефектним плануючим ударом влучив у ворота.

Зрозуміло, що впродовж матчу нагоди забити мали і наші футболісти. Але що про них говорити, коли це — не забиті м’ячі...

Блохін особливих претензій своїм гравцям не висловлював. Вважає, що вони діяли з великою самовіддачею. Результат протистояння в Каунасі назвав нелогічним. «Але у футболі виграє та команда, котра забиває, — сказав він після зустрічі. — Ми не забили, тому й програли. В цьому відбірному циклі ми регулярно допомагаємо суперникам — «привозимо» м’ячі у свої ворота. Либонь, рік такий».

Боротьба не припиняється. Завтра завершальний тур. Ми приймаємо Францію, а литовці зіграють у Грузії. У підопічних Альгімантаса Любінскаса свої розрахунки. Вони сподіваються, що українці програють удома, а вони здолають Грузію. Тоді Литва фінішує четвертою, а ми...