Таке рішення прийнято під час третього етапу ХІІІ з’їзду СПУ. «Визнаючи свої помилки і упущення, виправимо їх, працюючи у позапарламентській опозиції», — йдеться в ухваленому на з’їзді зверненні до українського народу.

Соціалісти визнали, що до їхньої поразки на дочасних парламентських виборах призвели допущені помилки не так у стратегії та тактиці передвиборної кампанії, як у втіленні програмових партійних завдань представниками СПУ у владних структурах. У зверненні також відзначається, що «вибори не вирішили жодних проблем українського суспільства». Соцпартія має намір запропонувати українській державі власну програму — «ефективних економічних і соціальних перетворень», в основу якої буде покладено досвід партій Соцінтерну в будівництві економіки розвинутих країн.

Проте, незважаючи на критику, яка лунала під час з’їзду на адресу керівництва партії, лідер СПУ залишився незмінним — делегати переобрали на цю посаду Олександра Мороза. Під час обговорення один із делегатів з’їзду запропонував як альтернативну кандидатуру міністра освіти Станіслава Ніколаєнка, однак він взяв самовідвід і закликав підтримати О. Мороза. Його ж обрано на ще одну посаду —секретаря партії. На такому поєднанні посад наполягав сам лідер партії. Не відбулося суттєвих змін і у політраді СПУ, хоча лунали пропозиції істотно оновити партійне керівництво з огляду на провал у роботі за результатами виборів. Найбільше заперечень висловлювали проти Ярослава Мендуся, котрий опікувався інформаційною політикою соціалістів. Зокрема, наймолодший представник СПУ в парламенті п’ятого скликання Євген Філіндаш на знак протесту зняв свою кандидатуру під час обрання політради. Проте голосів для обрання запропонованих нових-старих кандидатур вистачило: Станіслав Ніколаєнко став секретарем з ідеології, Віталій Шибко — відповідальним за зовнішні зв’язки партії, Михайло Мельничук — за фінансову політику, Ярослав Мендусь — секретарем з пропаганди і опікуватиметься медіа-холдингом СПУ, Олександр Баранівський — з питань АПК, Василь Цушко — у зв’язках з депутатами місцевих рад, Сергій Червонописький відповідатиме за зв’язки з ветеранськими та громадськими організаціями.

Лідер СПУ Олександр Мороз на прес-конференції під час з’їзду заявив, що не впевнений у майбутньому прем’єрстві Юлії Тимошенко, нагадавши про суперечності в «помаранчевій» команді. Він також розкритикував ідею ймовірного створення коаліції між «Нашою Україною» та Партією регіонів. «Ця ідея пов’язана з тим, щоб разом дерибанити Україну», — вважає О. Мороз. За його словами, до того, що троє членів блоку «НУ—НС» не поставили свої підписи під парафованою угодою про створення коаліції демократичних сил, причетний Президент. «Усе це гра самого Ющенка», — заявив лідер СПУ.