На запитання «Голосу України» відповідає заступник голови Черкаської обласної ради Віктор Павліченко.

1. Яку коаліцію вдасться сформувати у новій Верховній Раді?

2. Чи буде під час політичних домовленостей щодо утворення парламентської коаліції та розподілу посад розіграно так звану «золоту акцію»?

3. Чи можливе створення широкої коаліції?

4. Чи почне роботу Верховна Рада?

5. Чи стане Юлія Тимошенко Прем’єр-міністром?

1. У БЮТ та «НУ—НС» є всі законні підстави сформувати свою коаліцію, запровадити залізну дисципліну, щоб усі 228 штиків завжди були напоготові по прийняттю важливих рішень. Крім того, потрібно забути про власні амбіції, а навчитись слухати, йти на розумні компроміси. Третього шансу у «помаранчевої» команди вже не буде. Більше ніхто за тих, кому дорожчі посади, ніж спокійне, економічно врівноважене життя держави, голосувати не буде.

2. Погоджуюся з думкою Президента України Віктора Ющенка про те, що парламент зі сформованою демократичною коаліцією у 228 голосів не можна назвати стабільним. Тому треба бути мудрими, далекоглядними і шукати порозуміння з конструктивними силами у Верховній Раді. У тому числі й з «народниками» Володимира Литвина. Байдуже, як назвуть ту акцію — «золотою» чи «діамантовою». Головне, аби була вона не фальшивою.

3. Все можливо. У тому числі й широка коаліція. Мені б не хотілося, щоб так було. Але реалії української дійсності дуже жорсткі і суворі. На кін поставлено долю держави. Тому, вважаю, потрібно наступити на горло власній пісні, якщо це допоможе народові. Якщо це припинить протистояння, чвари, походи «стінка на стінку». Якщо це гарантуватиме політичну та економічну стабільність.

4. Немає жодних причин, котрі б перешкоджали народним обранцям зайти до зали, зайняти свої місця, виконати Гімн України, обрати керівні органи парламенту і запрягтися у законодавчого «воза». Блокування трибуни, вимкнення щитової, мегафони і рукопашна — від цього всього вже нудить виборця і, гадаю, це розуміє більшість депутатів, які отримали мандат народної довіри. Настав час істини: або, переступивши через свої принципи та інтереси, парламентарії візьмуться до роботи, або декому з них доведеться зійти з політичної авансцени. Причому назавжди.

Вже стукає у двері головний бюджет країни. На місцях напружено чекають його ухвалення. Черкащина, зокрема, відстоює свої законні права на виділення з державної скарбниці коштів на добудову обласної дитячої лікарні. Наша область єдина в Україні, котра немає спеціалізованого медичного закладу із захисту матері та дитини. Область чекає також продовження фінансування газифікації у сільській місцевості, державної історико-культурної програми «Золота підкова Черкащини». На батьківщині великого полководця, дипломата і державотворця Богдана Хмельницького у Чигирині та Суботові розгорнуто масштабні роботи з реконструкції та відновлення гетьманської столиці ХVІІ століття. Їх необхідно завершувати.

5. Від Юлії Володимирівни та її соратників також багато залежить, чи стане вона Прем’єр-міністром України. І від партнерів по майбутній коаліції також — чи зможуть вони знайти спільну мову з литвинівцями, з регіоналами. Хоча б з життєво важливих для країни питань. Думаю, це можливо. Головне нині для всіх політичних сил, що працюватимуть під куполом Верховної Ради, взяти аркуш паперу і поділити його на дві графи. В одній написати, що обіцяли людям на виборах, а у другій відзначати, що зроблено з обіцянок. Якщо цього не буде, політика та її гравці опиняться у глухому куті.

Записала Лідія ТИТАРЕНКО.