На запитання «Голосу України» відповідає колишній голова Центральної виборчої комісії, радник Прем’єр-міністра Михайло РЯБЕЦЬ.

1. Яку коаліцію вдасться сформувати у новій Верховній Раді?

2. Чи буде під час політичних домовленостей про утворення парламентської коаліції і розподіл посад розіграно так звану золоту акцію?

3. Чи можливе створення широкої коаліції?

4. Чи розпочне роботу Верховна Рада?

5. Чи стане Юлія Тимошенко Прем’єр-міністром?

1. Буде створено ту коаліцію, яку підтримає не менше 226 народних депутатів України.

2. Кожна парламентська сила має золоту акцію. Важливо, щоб кожна правильно її використала, щоб у загальному підсумку це була золота акція країни.

3. Для того щоб реалізувати ті гасла і заяви, які так часто лунають з вуст наших політиків, треба створити коаліцію не лише з представників двох потужних політичних сил. Переконаний, треба об’єднати всі політичні сили, які потрапили до парламенту, заради Української держави, самостійної, незалежної, демократичної. Щоб ми щодня говорили не лише про свободу слова, а й про те, що українцям стає краще жити з кожним днем. І якщо політики знову думатимуть про посади, а не про український народ, то нас чекатимуть нові вибори. І, на жаль, нові соціальні потрясіння. А мені цього не хотілося б, бо я патріот і хочу, щоб у моїй країні панували мир, спокій і Божа благодать.

4. Парламент запрацює у встановлені Конституцією терміни. Але стабільності у Верховній Раді не буде. Не виключено, що нас чекають дострокові парламентські вибори.

5. Це залежить не лише від бажання Юлії Володимирівни, БЮТ і «НУ—НС». Тимошенко стане успішним прем’єром, якщо її на цю посаду підтримає конституційна більшість Верховної Ради. Загалом до парламенту пройшло близько 20 фахівців, які гідні очолити новий уряд.