На запитання «Голосу України» відповідає Володимир Прісняков, академік Національної академії наук України та Академії педагогічних наук, один із провідних науковців світового ракетного двигунобудування.

1. Яку коаліцію вдасться сформувати у Верховній Раді України?

2. Чи буде під час політичних домовленостей зі створення парламентської коаліції і розподілу посад розіграна так звана «золота» акція?

3. Чи можливе створення широкої коаліції?

4. Чи розпочне роботу Верховна Рада України?

5. Чи стане Юлія Тимошенко Прем’єр-міністром України?

1. Вибори підтвердили вдруге перемогу «помаранчевих» сил. Тому демократичні правила гри і справедливість вимагають коаліції «НУ—НС» плюс БЮТ. Але в Україні буде та коаліція, про яку домовилися між собою 10 найбагатших людей — її власників, причому вони виходять не з інтересів України.

2. Справжня, невидима для народу «золота» акція — це валюта для купівлі бізнесових інтересів. Якщо хтось вважає, що вона буде в руках Володимира Литвина, то він помиляється, бо від його двадцяти депутатських голосів мало що залежатиме. Хоча, коли він ситуативно зближатиметься з «помаранчевими», може бути проста голосова страховка для хисткої більшості в 228 (принаймні на сьогодні) голосів. До того ж ми стали свідками кулуарних перемовин між Володимиром Литвином і Юлією Тимошенко. Лідерів «НУ—НС» там не було.

Гра з перспективою на майбутні президентські вибори — це, на мій погляд, очевидна спекуляція. Бо, кого виберуть через два роки, визначається не сьогоденням, а тим, що і ким буде зроблене для України за цей час. Можна все втратити і все отримати. Тому нинішні політичні торги та пасьянси не на часі. Та й ми не можемо не помічати, як оточення Президента України Віктора Ющенка нарощує м’язи й дедалі гучніше та цілеспрямованіше перехоплює ініціативи як у внутрішній, так і в зовнішній політиці. І саме в боротьбі з активністю глави держави не випадково певні політичні сили педалюють ними ж придуманий розкол України, що виглядає хіба що піар-ходом. І не більше.

3. Широка коаліція повинна мати домовленість бізнес-груп про розподіл сфер впливу з узгодженням своїх намірів із Росією і Заходом. Тому в Україні, де депутати залежать не від виборців, а від партійного боса, — можливе все.

4. Звичайно, розпочне. Бо всі ці колізії — для іміджу партій і для підняття цін за посади. І ми бачимо, що вже більше місяця триває нікому невідома «дискусія», але Верховна Рада України ще нескоро запрацює.

5. Обов’язково стане. Її підтримав народ: 156 депутатських місць — проти 72 у «Нашої України — Народної самооборони». До того ж відступати від прийнятих ще до виборів домовленостей і зобов’язань зі своїми «помаранчевими» партнерами, що погодилися йти на дострокових виборах до Верховної Ради України двома колонами, — це небезпечно для свого політичного майбутнього.

Фото автора.