23 листопада — перше засідання парламенту шостого скликання

Крига скресла: новообрані парламентарії нарешті обрали керівництво підготовчої депутатської групи, яка готує проведення перших пленарних засідань Верховної Ради 6-го скликання. Одностайно — всі 30 «за» — члени робочої групи обрали головою групи представницю Партії регіонів Раїсу Богатирьову (на знімку), заступником — Романа Зварича («НУ—НС») — 28 «за», секретарем — Ігоря Шарова (Блок Литвина) — 29 «за». Ці кандидатури запропонував до голосування І. Шаров, а представники БЮТу, «НУ—НС» і Партії регіонів одразу підтримали цю ініціативу.

Зокрема, лідер «НУ—НС» В’ячеслав Кириленко зазначив, що його політична сила підтримує обрання головою підготовчої групи представника Партії регіонів, оскільки шанує перше місце регіоналів на парламентських виборах. Спочатку пропонували голосувати за обрання керівництва робочої групи «пакетом», але, зрештою, вирішили визначатися стосовно кожного претендента окремо. Проте Раїса Богатирьова не була присутня на вчорашньому засіданні підготовчої групи через хворобу, і далі став вести засідання групи Роман Зварич.

Так само одностайно члени підготовчої групи визначилися щодо дати проведення першого пленарного засідання нового парламенту — 23 листопада. Це була пропозиція Партії регіонів, яку підтримали всі інші політичні сили. Далі робоча група перейшла до обговорення та вирішення організаційних питань, зокрема щодо роботи підгруп у робочій групі, розміщення народних обранців у сесійній залі парламенту.

Коментуючи на диво злагоджене голосування на засіданні підготовчої групи та розблокування її роботи, представник Партії регіонів Ганна Герман заявила, що це сталося завдяки тому, що «дві сторони пішли на взаємні поступки». А згода Раїси Богатирьової очолювати підготовчу групу, за словами ще одного регіонала Василя Горбаля, є, і вона почне виконувати свої обов’язки після одужання. А представник БЮТ Микола Томенко повідомив, що БЮТ запропонував обрати до складу тимчасової президії Верховної Ради, яка вестиме перші пленарні засідання нового парламенту до обрання керівництва Верховної Ради, ще одного, п’ятого члена — представника Блоку Литвина, хоча, за Регламентом, до тимчасової президії входять лише чотири представники від тих політичних сил, які набрали на виборах найбільше голосів. Але, оскільки цього разу до парламенту потрапило лише п’ять партій, члени робочої групи вважають за доцільне, щоб у тимчасовій президії були присутні представники усіх парламентських політичних сил.

На вчорашньому засіданні також було утворено три робочі підгрупи: перша визначатиме порядок денний першої сесії Верховної Ради шостого скликання та інші організаційні питання, друга — має запропонувати перелік комітетів Верховної Ради і предмети їх відання, третя — опікуватиметься суто депутатськими проблемами: розселенням новообраних парламентаріїв у столиці, розміщенням депутатів у сесійній залі. Заступник голови підготовчої групи Роман Зварич, відповідаючи на запитання «Голосу України», наголосив, що учасники засідання «продемонстрували унікальну конструктивність» і висловив сподівання, що це переллється у плідну роботу цього парламенту. «Нам вдалося знайти спільну мову і компроміс», — сказав Р. Зварич.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.