5 листопада 1927 року було офіційно проголошено, що в тодішньому Зінов’євську розпочинає діяти радіомовлення. Уже наступного дня мешканці міста мали змогу прослухати радіоконцерт, а 7 листопада зі зверненням до селян виступив голова окружкому. З березня 1928 року радіопередачі почали виходити регулярно. Змінювалися часи і епохи, відгриміли війни, Україна здобула незалежність, а багато поколінь кіровоградців незмінно пробуджуються щоранку під чарівні позивні обласного радіо.

Найдосвідченішими його представниками уже майже сорок років є головний редактор творчо-виробничого об’єднання радіомовлення та телебачення Анатолій Бєлік і завідувач відділу правового та кадрового забезпечення Володимир Кобзар. Цих двох професіоналів поєднує не тільки спільна відданість улюбленій справі, а й те, що обидва вони всю свою творчу діяльність поєднували з організаторською, керівною роботою. А з певного часу, якось непомітно, але впевнено на їх плечі лягли ще й почесні обов’язки наставників і порадників молоді. Може, саме тому передачі їх учнів — молодих журналістів обласного радіо Вікторії Волошаненко, Юлії Павлюк-Мороз, Івана Гребенюка, Лілії Кочерги є рейтинговими і улюбленими серед жителів області.

А самі ветерани не полишають мікрофона ні на день. Тож і лунають в щотижневому ефірі десятки тематичних передач, серед яких і ті, що завжди на слуху, — «Регіон», «Криниця», «Нива». Символічно, що саме останню передачу готував і видавав в ефір на початку далеких сімдесятих саме Володимир Кобзар, а сьогодні його естафету продовжує Анатолій Бєлік. У прямому ефірі зі слухачами радіо спілкуються редактори і ведучі програми «З перших вуст». Надзвичайно актуальною і масовою є програма «Народовладдя», що готується разом з органами місцевого самоврядування, насамперед — обласною радою. Програма «Аспект» стосується діяльності органів влади взагалі. А «Вечірні розмови» дозволяють порушити найгарячіші теми, ті, що хвилюють людей найбільше.

В ефірі обласного радіо виходять молодіжні програми, найулюбленіші з яких — «Молодіжний мікрофон» та «Пісенне перехрестя». Програма «Пісенне перехрестя» віднедавна набула навіть статусу радіофестивалю.

Щоб усі ці передачі були саме такими, дбає увесь колектив телерадіокомпанії, уславлені ветерани і перспективна молодь. Нехай їм щастить у цій нелегкій, але потрібній та важливій справі!

Кіровоградська область.

На знімку: Анатолій Бєлік (ліворуч) і Володимир Кобзар перед черговим виходом в ефір.

Фото автора.