Рівненська дирекція УДППЗ «Укрпошта» минулого й нинішнього року — перша в рейтинговій оцінці роботи дирекцій України. Це й стало приводом для розмови з її директором Василем ГЛУЩУКОМ (на знімку).

— Василю Миколайовичу, але ж є регіони з вищим економічним і промисловим потенціалом, з більшою густотою населення, ніж Рівненщина. Відтак, можливості мати вищі прибутки у них більші. Тож як вам вдається конкурувати з ними, а тим паче утримувати перше місце в Україні?

— Воно й справді так. Але в нас є головний козир — згуртований колектив, хороші кадри, навіть поштові династії. Адже помічено: на пошті не затримуються випадкові люди. На результат добре впливає те, що серед поштовиків області панує дух змагальності, щомісяця визначаємо рейтинг центрів поштового зв’язку. А кому хочеться пасти задніх? Зараз кращі показники роботи у Володимирецького центру поштового зв’язку (начальник — Мефодій Бедик).

Повертаючись до вашого запитання, мушу визнати, що перше місце в Україні (а ми його утримуємо вже рік і дев’ять місяців, шостий рік підряд — у п’ятірці кращих дирекцій) дається нелегко. Адже дух доброзичливої змагальності панує і серед дирекцій усіх областей. Та й конкуренти (а пошта з деяких видів послуг уже аж ніяк не монополіст) не дають, як правильно підмітила одна з начальників сільських відділень зв’язку з тридцятирічним стажем, «спати на роботі». Тому, крім традиційних 60 видів послуг, постійно освоюємо нові, от, скажімо, знімаємо показання з електролічильників в оселях мешканців, доставляємо різноманітну рекламну продукцію, співпрацюємо з місцевою страховою компанією тощо. Одне слово, не відмовляємося від будь-якої можливості заробити копійку, через що маємо кращі показники в Україні з доходів і продуктивності праці. Тільки так можна сьогодні вижити.

— А також мати вагому надбавку до зарплати, яка, на жаль, у всій поштовій галузі України ще досить низька?

— Справді, зарплата у поштовиків поки що невисока. Якщо порівнювати з іншими дирекціями, то вона вища від нашої лише в Київській міській дирекції. Так, за десять місяців в еквіваленті повної зайнятості по Рівненщині вона становить 940, а фізичної особи — 704 гривні. Іншої можливості її підвищити, ніж збільшувати доходи, зменшуючи витрати, у нас, на жаль, немає, як немає у нас зрівнялівки: хто краще працює, той отримує більшу зарплату, премію. А ще під час надання послуг, скажімо, листоноші, які не лінуються, можуть мати істотну додачу до зарплати.

— Василь Миколайович, ви тут говорили про еквівалент повної зайнятості. Чи можна це зрозуміти так, що не всі поштові працівники працюють на повні оклади?

— Це проблема всієї української пошти, що люди працюють не на повну зайнятість. Бо сьогодні є багато доставочних дільниць у віддалених селах, де живе невелика кількість людей, переважно це пенсіонери (село ж старіє). І які послуги ми тут не впроваджували б, не зможемо у таких селах одержати стільки доходів, щоб листоноша працював на повну зайнятість. І тим не менше, навіть такі населені пункти ми не можемо залишити без листоноші.

— До речі, з листів-подяк, які надходять у вашу дирекцію, дізналася, що листоноші, крім того, що доставляють газети, листи, пенсії, у таких ось селах часто виконують функції соціального працівника — приносять літнім людям ліки, продукти, товари першої потреби...

— І не тільки це. Часто старенькі просять листоношу (а це в селі зазвичай дуже авторитетні люди) написати листа. Цій людині довіряють, розказують найсокровенніше, навіть особисте.

До речі, працювати на пошту почали йти й чоловіки. Скажімо, у відділенні поштового зв’язку села Глинне Рокитнівського району із п’яти працівників чотири — чоловіки.

— Чи переймаєте досвід у своїх колег з інших регіонів?

— Звичайно. У нас вчаться, і ми вчимося в інших. Ось прочитали у вашій газеті, що на Херсонщині краще впроваджується така послуга, як кур’єрська доставка. І собі хочемо бути у цьому, як то кажуть, на рівні.

Межі вдосконалення, переконаний, не існує. Тож і ми перебудовуємось, розвиваємось, щоб утриматись на плаву в умовах жорсткої конкуренції.

— Дякую за розмову. Вітаю з професійним святом усіх поштовиків Рівненщини, а вас — із присвоєнням звання «Почесний зв’язківець України».

Розмову записала Олександра ЮРКОВА.

Рівне.

Фото автора.