Знущання міліції над затриманими, на жаль, досі не рідкість у країні. Переважно вартовим порядку вдається уникнути покарання. Однак останній випадок — безпрецедентний. Нещодавно Шевченківський районний суд Львова визнав чотирьох міліціонерів винними в перевищенні влади та незаконному позбавленні волі людини. Однак про все по порядку.

Ця історія сталася ще в далекому 2011 році. Правоохоронці затримали львів’янина Сергія (ім’я змінено з етичних міркувань. — Авт.) і його товариша просто на вулиці, коли хлопці виходили з підвалу, куди зайшли справити свої природні потреби. Складати адміністративний протокол міліціонери не стали, адже у хлопців не було при собі документів. Їх доставили до райвідділу, де тримали цілу ніч. Зранку їм дали журнал — розписатися щодо відсутності претензій, що хлопці й зробили. Однак несподівано міліціонери «упізнали» в одному із затриманих особу, яка була під адміністративним наглядом. Сергія передумали відпускати й перевели до приміщення опорного пункту дільничних інспекторів. Про місце перебування хлопця його родичам не повідомили.

— Правоохоронці вимагали від нього зізнатись у скоєнні крадіжок, до яких він не був причетний. 

Його почали перевозити з одного опорного пункту до іншого та на нібито «місця злочинів», — розповідає адвокат Всеукраїнської мережі правової допомоги Марія Камінська. — Вони били його руками, ногами, дерев’яною палицею. У знущаннях брали участь четверо правоохоронців — троє дільничних і заступник начальника Шевченківського райвідділу Львівського міського управління ГУ МВС.

Після трьох діб катувань чоловіка змусили підписати зізнання. На зміст документів, які підписував, він уже не зважав — через біль, втому, голод.

«Після тривалих пошуків нам вдалося встановити місце перебування Сергія. Він утримувався уже в райвідділку іншого району міста. Потрапити до РУВС також вдалося випадково, що й надало змогу визволити Сергія. Ходити він самостійно не міг. Ми одразу його доставили до шпиталю, де хлопець провів тиждень. Лікарі та медичні експерти виявили численні синці й гематоми на його тілі, які було кваліфіковано як легкі тілесні ушкодження, — веде далі пані Марія.

За словами М. Камінської справа дійшла до суду. Незважаючи на те, що міліціонери не визнали своєї провини, Шевченківський районний суд засудив їх до позбавлення волі. Доказами в суді стали експертиза щодо ушкоджень Сергія, свідчення адвоката й матері, скривавлений одяг чоловіка, залишений у приміщенні одного з опорних пунктів.

Суд визнав усіх чотирьох правоохоронців винними в перевищенні влади та незаконному позбавленні волі людини. Вони отримали від 3 до 5 років ув’язнення, їх позбавили звань (відповідно майора й сержантів) і заборонили певний час працювати у правоохоронних органах. Максимальний строк отримав заступник начальника райвідділу, який, за висновками суду, керував діями підлеглих.

Мал. Миколи КАПУСТИ.