Учора Центральна виборча комісія зареєструвала 179 народних депутатів, зокрема 175 — від Партії регіонів, трьох — від блоку «Наша Україна — Народна самооборона» і одного — від Комуністичної партії.

* * *

Основне завдання демократичного табору нині — «не так боротися за прискорення на один-два дні відкриття сесії, як не дати політичним опонентам дістати задоволення від внутрішньополітичних конфліктів. Про це заявив член Блоку «Наша Україна — Народна cамооборона» Олександр Доній. Регіонали сподіваються або «обробити» якусь частину депутатів з демократичного табору, або принаймні спровокувати якісь конфлікти всередині. Однак цієї омріяної цілі вони не досягнуть», — впевнений політик.

«Наслідком затримки з початком роботи парламенту буде не лише неприйняття бюджету чи відстрочка вступу України до СОТ. Поступово у країні зростає відчуття громадського невдоволення. У людей знов з’являється апатія та недовіра до українського політикуму, а це б’є по престижу всіх державних органів», — підкреслює Доній.

* * *

У Верховної Ради немає іншого шляху, крім того, щоб комуніст очолив парламент. Про це лідер комуністів Петро Симоненко заявив на Першому Національному телеканалі.

У будь-якому іншому варіанті, за його словами, парламент та уряд використовуватимуться великим капіталом виключно для захисту власних інтересів та примноження своїх прибутків. П. Симоненко висловив впевненість у тому, що Компартія здатна забезпечити ефективну роботу Верховної Ради. «Я глибоко переконаний, що той досвід, який є у мене особисто і у парламентської фракції комуністів, яку я очолюю, дасть можливість нам краще організувати роботу Верховної Ради за усіх, кого сьогодні політики і засоби масової інформації називають як можливих кандидатів на посаду глави парламенту», — заявив Петро Симоненко.

* * *

Депутати не втратять свої мандати, якщо не складуть присяги до 26 листопада. Про це заявив член БЮТ Андрій Портнов.

«Згідно з Конституцією народний депутат може втратити мандат тільки у випадку, якщо він відмовиться від присяги», — сказав він.

«Інший випадок — якщо кандидат у депутати після оголошення його переможцем не подав у 20-денний термін документи до Центральної виборчої комісії. У цьому разі він вважається таким, що відмовився від депутатського мандата», — зазначив А. Портнов. Якщо народні депутати не складуть присягу через суб’єктивні причини: не закінчить роботу робоча група або не розпочнеться засідання — це, на його переконання, матиме виключно політичні наслідки, і тоді парламент збереться без підготовчої групи.

* * *

Представник Партії регіонів Юрій Мірошниченко переконаний, що спроби коаліційного об’єднання БЮТ та «НУ—НС» ґрунтуються не на Конституції чи законах України, а на політичних домовленостях. Адже ці дві політичні сили, цитує його слова прес-служба ПР, пов’язує не ідеологія і не спільні програми. «Понад те, якраз у своєму баченні майбутнього вони кардинально розходяться», — переконаний Ю. Мірошніченко.

Спроби БЮТ та «НУ—НС» об’єднатися базуються на минулому (спільна участь у президентській кампанії 2004 року), а не на майбутньому. Власне, це і є системною причиною їхніх перманентних сварок та конфліктів, переконаний регіонал і зазначив: «Вірогідність «помаранчевого» уряду стрімко прямує до нуля».

* * *

Віктор Ющенко закликав політичні сили, обрані до Верховної Ради шостого скликання, відмовитися від виборчої риторики та сконцентруватися на конструктивному діалозі з метою налагодження ефективної та стабільної роботи нового парламенту.

В інтерв’ю українським журналістам в Єрусалимі Президент висловив переконання, що тривала перерва у діяльності Верховної Ради «блокує ключові питання» економічного і соціального розвитку України.

Нині, за словами глави держави, ключова відповідальність за те, що відбувається навколо початку роботи парламенту, лежить на трьох політичних силах — БЮТ, «НУ—НС» і Партії регіонів.

Віктор Ющенко відзначив, що в разі потреби готовий зібрати для попередніх консультацій у секретаріаті робочу групу з питань організації роботи Верховної Ради, однак переконаний: «Це є приниження для парламенту і це некоректна участь Президента в розбудові роботи незалежного національного інституту».

Підготувала Людмила НІКІТЮК.