Або все, або нічого...

Футбол. Наближається до завершення відбірний цикл Євро-2008. І, схоже, в таборі збірної Франції панує якщо не паніка, то вочевидь чимале напруження. Тренер французів Раймон Доменек очікує складного матчу проти України в Києві. Як відомо, Франція посідає перше місце в групі B. Однак на фініші її можуть обійти шотландці або італійці, котрі зустрічаються в Глазго в суботу.

— Збірна України — гарна команда з непоганими гравцями, — зазначив мосьє Доменек. — Нам може бути дуже важко, навіть за умови, що суперник уже не бореться за вихід із групи. Для нас це буде матч із розряду все або нічого.

Варто нагадати, що стосунки між Блохіним і Доменеком чимось нагадують нинішнє протистояння іспанського короля Хуана Карлоса з президентом Венесуели Уго Чавесом. Там, як відомо, справа дійшла навіть до лайки. І тренер «гальських півнів», котрий тепер такий м’якенький і пухнастий, свого часу також дошкуляв нам різними заявами. Зокрема, докладав титанічних зусиль, щоб зробити календар під свою команду. Але не вийшло. У підсумку завершувати відбірний цикл французам доводиться 21 листопада в столиці України, де погода тепер, м’яко кажучи, не середземноморська.

Також відомо, що Олег Володимирович ніколи не дарує образ. Тому докладе всіх зусиль, щоб зіпсувати настрій своєму французькому колезі не словами, а діями своїх підопічних на футбольному полі. Одне слово, протистояння очікується напружене. І деякі гравці збірної Франції вже зробили конкретні заяви. Зокрема, оборонець Ліліан Тюрам попередив, що завершить виступи за збірну, якщо Франція не буде представлена у фінальній частині європейського чемпіонату наступного року.

А от нашому колективу окрім матчу з французами доведеться зіграти ще й післязавтра в Литві. Підготовка йде серйозна, без всіляких «але». До речі, Олег Блохін вирішив посилити склад і до тренувального табору викликав ще й досвідченого Владислава Ващука та лівого оборонця з київського «Арсенала» Олександра Романчука.

Учора на динамівській базі в Кончі-Заспі Блохін провів традиційну зустріч із журналістами. А ті ще й мали нагоду спостерігати за відкритим тренуванням збірної.

Неприємна новина: півоборонець московського «Спартака» Максим Калиниченко під час останнього матчу чемпіонату Росії зазнав важкої травми (розрив хрестоподібних зв’язок коліна). Отже, він не братиме участь у трьох матчах «Спартака» у груповому етапі Кубка УЄФА і у двох завершальних зустрічах збірної України у відбірному турнірі до Чемпіонату Європи 2008 року.

Завдання ніхто не скасовував

Якщо національна збірна вже втратила шанси на вихід до фінальної частини Євро-2008 і гратиме в двох наступних поєдинках лише за престиж, то у молодіжної команди є мотивація поборотися за місце в Євро-2009 (U-21). А для цього треба успішно зіграти проти одноліток з Ліхтенштейну та Чехії в матчах, які відбудуться відповідно 17 та 21 листопада у Запоріжжі.

Наша «молодіжна» ще в понеділок зібралася у Кончі-Заспі. А її тренер Олексій Михайличенко розповів представникам ЗМІ, що у колективу виникли несподівані проблеми. Зокрема, кадрові. Зазнали травм Богдан Шуст, котрий навіть не приїхав до Києва, та Олександр Чижов, який до табору збірної прибув, але, найімовірніше, зіграти в Запоріжжі не зможе.

Окрім цього на бронхіт захворів Костянтин Кравченко. І його участь у найближчих матчах також малоймовірна. А ще до національної збірної повернувся Дмитро Чигринський.

Хоча пан Михайличенко зауважив, що від втрат нікуди не дінешся. А завдання здобути максимум очок ніхто не відміняв. І команда налаштовується на його виконання

— Обходитимемося тими виконавцями, котрі є в наявності. Це нагода для наших новачків проявити себе, нехай доводять свої претензії на місце в основному складі, — зазначив тренер. — Замість травмованого Шуста викликали голкіпера запорізького «Металурга» Володимира Жука, також повернувся до команди Сергій Зелді. Хоча у нас залишилося лише троє здорових номінальних оборонців, запрошувати когось із гравців задньої лінії не будемо. Мусимо розраховувати на універсалізм представників інших амплуа.

Олексій Олександрович також розповів, що з потенціалом збірної Ліхтенштейну він і його асистенти добре знайомі. А от чехи — набагато складніший суперник. У цій команді виділяються два габаритні форварди, котрим, попри вдавану незграбність, не бракує техніки та швидкості. Також варто відзначити дуже пристойних флангових гравців. Проте і в цього колективу є слабкі місця. Ними й спробують скористатися українські футболісти.

Михайличенко висловив сподівання, що поле стадіону в Запоріжжі підготують належним чином. І на трибунах буде багато вболівальників, допомога яких конче потрібна молодіжній збірній України.

Вісті звідусіль

Самбо. Прага (Чехія). Чемпіонат світу. Українські спортовці вибороли три золоті, три срібні та чотири бронзові медалі. Чемпіонами світу стали: Віктор Савінов (вага 74 кг), Марина Прищепа (вага 72 кг) і Наталя Смаль (ваг 80 кг).

Футбол. Першість країни. Перша ліга. 19-й тур. Матч «Дніпро» (Черкаси) — «Олександрія» не відбувся. «Фенікс-Іллічівець» (Калініно) — ФК Львів. 2:2. «Волинь» (Луцьк) — «Сталь» (Дніпродзержинськ). 1:0. «Миколаїв» — «Енергетик» (Бурштин). 0:0. «Десна» (Чернігів) — «Геліос» (Харків). 2:2. «ІгроСервіс» (Сімферополь) — «Динамо-2» (Київ). 2:1. ЦСКА (Київ) — «Кримтеплиця» (Молодіжне). 1:1. «Дністер» (Овідіополь) — «Оболонь» (Київ). 0:1. «Севастополь» — «Сталь» (Алчевськ). 2:0. «Прикарпаття» (Івано-Франківськ) — «Іллічівець» (Маріуполь). 0:2.

«Оболонь» — 42 очки, «Іллічівець» — 39, «Львів», «Волинь» — по 35, «Динамо-2» — 32, «Десна», «Олександрія» — по 31, «Миколаїв» — 28, «Кримтеплиця», «Сталь» А — по 26, «Севастополь», «ІгроСервіс» — по 25, «Дністер» — 23, «Геліос» —22, «Дніпро» — 19, «Енергетик» — 18, «Прикарпаття» — 16, «Фенікс-Іллічовець» — 15, «Сталь» Д — 12, ЦСКА — 9.

Рішенням Бюро ПФЛ за неявку «Ворскли» до Луганська на матч 16-го туру чемпіонату країни із «Зорею» полтавській команді зараховано технічну поразку, а луганській — технічну перемогу.

Баскетбол. Кубок ULEB. Другий тур. БК «Київ» (Україна) — АСК «Рига» (Латвія). 79:67 (16:16, 25:24, 20:8, 18:19). «Азовмаш» (Україна, Маріуполь) — «Хімки» (Росія). 91:93 (26:22, 22:31, 22:14, 23:20).