Представник Партії регіонів Тарас Чорновіл назвав прийнятними для регіоналів дві кандидатури на посаду голови парламенту: секретаря Ради національної безпеки й оборони Івана Плюща і лідера Народної партії Володимира Литвина. Про це кандидат у депутати сказав в ефірі «5 каналу». Він припустив, що керівництво Верховної Ради може бути обране в результаті голосування ситуативної більшості: «Я допускаю, що ситуативні вибори керівництва Ради можуть закінчитися ситуативною більшістю на один рік — це погано, але цілком реально». Водночас, за словами Т. Чорновола, політрада Партії регіонів ще не обговорювала цього питання.

У свою чергу представник Партії регіонів у підготовчій депутатській групі Раїса Богатирьова, відповідаючи на запитання «Голосу України», заявила: якщо блок «Наша Україна — Народна самооборона» і БЮТ не йтимуть на компроміси для розблокування роботи групи, то перше засідання може і не відбутися до 26 листопада.

***

Представник КПУ в новообраному парламенті Алла Александровська заявила, що комуністи не підтримують ініціативу Президента Віктора Ющенка провести «круглий стіл» із представниками політичних партій, які пройшли до Верховної Ради. «В мене виникає питання, заради чого проводити «круглий стіл»? Спочатку потрібно сформулювати: людина пропонує обговорити таку-то проблему і висуває пропозиції, як її вирішити», — сказала Алла Александровська. Депутат наголосила, що в КПУ є своя принципова позиція: комуністи не проти провести «круглий стіл» на тему «роль Президента», на якому комуністи висловилися б стосовно того, які дії Президента вони вважають узагалі неприйнятними, і чому вони вважають, що інститут президентства вичерпав себе в нашій країні.

***

Представник БЮТ Олександр Фельдман вважає, що основа коаліції в майбутньому парламенті «однозначно буде демократичною» — на основі БЮТ і «НУ—НС». І також існує велика імовірність, що частина Блоку Литвина і Партії регіонів також будуть ситуативними союзниками коаліції з багатьох питань, повідомляє прес-служба блоку.

«Думаю, що офіційно демократична коаліція з’явиться наприкінці листопада — на початку грудня, — сказав О. Фельдман. — Спочатку необхідно, щоб депутати склали присягу». За його словами, нині розгорнулася «ціла кампанія з перевірки БЮТ на стійкість». «Ю. Тимошенко як майбутньому прем’єру немає альтернативи. Багато хто це розуміє і намагається максимально затягти процес, ведучи банальні торги і шантажуючи суспільство широкою коаліцією», — вважає бютівець.

***

Неформування демократичної коаліції не означає автоматично формування іншої коаліції. Про це заявив заступник голови Народного руху України, член блоку «НУ—НС» Василь Куйбіда, передає «ІнтерМедіа». Він припустив такий сценарій розвитку подій: створюється ситуація, коли у Верховній Раді не буде виконано вимогу Конституції стосовно формування коаліції, до котрої входила б більшість депутатів. Парламент працюватиме, якщо там зареєструються більш як 300 депутатів, але не буде коаліції. Перед новообраною Верховною Радою складає свої повноваження Кабмін і стає в. о. до формування нового Кабміну. Голову парламенту депутати оберуть, бо для його обрання не потрібна коаліція, а треба тільки 226 голосів. Кандидатуру нового прем’єра повинна внести коаліція. Вона цього зробити не може, бо її немає. Термін, відведений Конституцією для формування нового уряду, швидко минає. І тоді, на думку В. Куйбіди, в країні виникне дуже складна ситуація, оскільки немає правових відповідей на запитання, як у цій ситуації повинні діяти Президент, парламент і уряд.