Ото вже скільки наслухалися розмов, що все до нас приходить зненацька: то зима, то спека, то рясні дощі. Може, десь і справді все те несподіване й неочікуване, та тільки не в Голій Пристані. Не повірите, але опалювальний сезон тут розпочався «за старими мірками» — 15 жовтня.

Дехто навіть бурчав невдоволено: ще й надворі тепло, а вже треба за опалення платити. «Хай би померзнув, як ми», — невесело посміхнеться на це, переконані, мешканець обласного центру, де опалювальний сезон для багатьох об’єктів та житлових будинків ще не розпочинався.

У Голій Пристані тепло скрізь, де довелося побувати авторам: на пошті, в редакції газети, в районній раді, а перехожі підтверджували, що тепло і в домівках з центральним опаленням.

«У нас щороку так, отож переселяйтеся до нас, будете зігріті, — жартуючи, зустрів мене у своєму кабінеті міський голова Анатолій Негра. — Як це вдається? Дуже просто!»

І Анатолій Петрович розповідає, як ще кілька років тому разом з депутатами від хати до хати ходили й пояснювали людям, що треба платити за тепло. А потім ще й акцію зі знижками на борги провели. Тож для міської ради немає «сезонної» роботи. Як і для комунального підприємства «Міськтеплокомуненерго». Тут давно минули авральні часи. Навіть попри те, що прізвище керівника підприємства доволі «зимне» — Мороз, про тепло для городян дбають завчасно. Щовівторка апаратна нарада при міському голові розпочинається зі звіту директора Леоніда Мороза про стан справ з опаленням у місті.

Оскільки Анатолій Негра уже десятий рік працює міським головою, а до обрання на посаду був заступником з питань ЖКГ, то картина в «загальних рисах» на нараді не проходить. Він знає чи не поіменно кожного із понад шестисот абонентів: є борги за споживання тепла — поясни кожну копійку; затримується ремонт котельні — розповідай, що передбачається зробити, щоб вона вчасно стала до роботи... Доводиться звітувати мало не про кожен агрегат, про кожну запасну деталь.

Особливо сутужно довелося Леоніду Морозу в ті дні, коли борг за тепло сягнув трьохсот тисяч гривень. Тоді на черговій нараді міський голова поставив питання руба: зарплату підприємство отримуватиме із стягнутих боргів. Як їх стягнути? Анатолій Петрович сам і порадив: за кожним працівником підприємства закріпити певну кількість боржників і відправити по дворах. Входьте в сім’ю, ставайте членами родини, довіреними особами, проявляйте іншу винахідливість — ваші проблеми. На поміч вам — громадські організації, муніципальні ЗМІ: радіо та газета (а незабаром і телебачення буде в місті), — працюйте з людьми! Доречним буде сказати, що нині борг скоротився до зовсім незначних розмірів. Але не лише вимоги висуваються перед комунальним підприємством. За першої-ліпшої сприятливої нагоди міська рада підставляє плече. Така нагода — перевиконання бюджету. Тільки цього року на зміцнення «позицій» КП «Міськтеплокомуненерго» спрямовано понад 100 тисяч гривень.

Отож живуть «голяни», як вони себе називають, за старим календарем: прийшло 15 жовтня — прийшло тепло. А як же пріснозвісні 8 градусів середньодобової температури? «Запитуємо завідувачок дитсадків, — пояснює Негра. — Бо такі правила — не для малечі, якщо діткам холодно, значить, температура вже настала».

Отже, не телефонуватимуть йому мешканці міста на роботу або додому. У місті — порядок.

На знімку: міський голова Голої Пристані Анатолій Негра.

Фото Алли БРУСИЛОВОЇ.