Переважна більшість — 80 відсотків опитаних експертів переконані, що найбільш адекватно відповідатиме результатам волевиявлення громадян на дострокових парламентських виборах 2007 року демократична коаліція у складі БЮТ та «Наша Україна—Народна самооборона». Щоправда, кожен п’ятий висловився за те, щоб коаліція формувалася не тільки БЮТ і «НУ-НС», а й Блоком Литвина. Майже половина опитаних експертів вважає, що у разі нестворення коаліції демократичних сил країну очікує нова політична криза та дострокові президентські вибори.

Такі дані навели директор Інституту зовнішньої політики дипломатичної академії при МЗС України Григорій Перепелиця та голова правління Центру соціологічних та політологічних досліджень Сергій Таран. Опитування проводилося з 7 по 12 листопада 2007 року. В ньому брали участь 30 експертів.

Дві третини опитаних вважають, що зовнішньополітичні пріоритети коаліції демократичних сил найбільш відповідатимуть національним інтересам України. Щодо впливу Президента на зовнішню політику країни у разі створення того чи іншого формату коаліції, то переважна більшість опитаних експертів — 56,7 відсотка — висловили думку, що вплив Президента на зовнішню політику зросте лише за умови створення демократичної коаліції.

У свою чергу дослідження «Вплив позачергових виборів депутатів Верховної Ради України на ефективність влади і розстановку політичних сил» провели «Социополис» та Агентство моделювання ситуацій. У ньому брали участь 34 експерти. Як розповіли генеральний директор Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала та його заступник Олексій Голобудський, 65 відсотків експертів вважають переможцем позачергових виборів Верховної Ради Блок Юлії Тимошенко. Послабили свої позиції Партія регіонів — так думають 10 відсотків експертів, а також «Наша Україна—Народна самооборона» — 2,5 відсотка.

Експерти оцінюють як дуже ймовірну перспективу повернення окремих елементів мажоритарної системи. Якщо будуть легітимізовані зміни у виборче законодавство, що відроджують мажоритарну систему або її елементи, то найбільшу вигоду з цього матимуть Партія регіонів і БЮТ. Оскільки, на думку респондентів, високі шанси в умовах мажоритарних виборів мають великі партії з хорошим фінансуванням, представники яких контролюють владні структури.

Багато експертів вбачають причини кризи влади і її неефективності не в особистих недоліках окремих політиків, а в системних параметрах політичної організації українського суспільства.