У Сєверодонецьку буде проведено ще один усеукраїнський з’їзд депутатів усіх рівнів. Цього разу він розглядатиме гуманітарні проблеми країни.

Цю новину озвучив голова Луганської обласної ради Валерій Голенко. Потреба проведення такого форуму була обговорена організаторами фестивалю «Велике російське слово», який відбувся нещодавно у Криму. Там-таки прийнято звернення до керівників країни, в якому наголошується, що скликання Сєверодонецького з’їзду — аж ніяк не політичний прийом, а захист інтересів російськомовного населення України. На думку Валерія Голенка, останні події в країні, ініційовані указами Президента про святкування річниці УПА й визнання Романа Шухевича Героєм України, дестабілізують обстановку в суспільстві, зумовлюють серйозні суперечності й нівелюють зусилля, спрямовані на об’єднання західної та східної частин країни. Одну із причин такої ситуації Валерій Голенко вбачає у тому, що ідеологічний штурм переважно йде з боку Президента й політичних сил, які він представляє. Іншу сторону, котра захищає інтереси російськомовного населення країни, Президент не чує, тоді як 10 регіонів України надали російській мові статус регіональної. Сєверодонецький з’їзд ставить завдання звернути увагу керівників країни на мовні суперечності в суспільстві, які, швидше за все, мають географічні ознаки.

Чому знову Сєверодонецьк? Як уважає голова обласної ради, з певного часу це місто стало символом опору та єднання зусиль громадянського суспільства, які спрямовані на запобігання розколу України. Про сепаратизм не йтиметься, наголошує Валерій Голенко, таке завдання зовсім не ставиться. З’їзд розгляне блок гуманітарних питань, головним з яких буде мовне. Позиція організаторів форуму така: щоб у країні не було розколу, потрібно визнати російську мову другою державною. Валерій Голенко не виключає, що в організаторів з’їзду можуть бути різні неприємності, зокрема й обвинувачення в сепаратизмі. Політики, мовляв, знайдуть до чого причепитися. Водночас такі зібрання депутатів усіх рівнів — від народних до селищних — дадуть змогу привернути увагу керівників держави до реальних проблем регіонів й обговорити шляхи виходу з безвихідних ситуацій. З’їзд планується провести в січні-лютому наступного року. Передбачається, що в ньому візьмуть участь представники різних міжнародних структур і країн. Створена ініціативна група вже займається підготовкою Сєверодонецького з’їзду.

Луганськ.