На запитання «Голосу України» відповідає голова Запорізької обласної організації Національної спілки письменників України, поет Григорій ЛЮТИЙ.

1. Яку коаліцію вдасться сформувати у новій Верховній Раді?

2. Чи буде під час політичних домовленостей про утворення парламентської коаліції й розподіл посад розіграно так звану золоту акцію?

3. Чи можливе створення широкої коаліції?

4. Чи розпочне роботу Верховна Рада?

5. Чи стане Юлія Тимошенко Прем’єр-міністром?

1. Стійкої і життєздатної коаліції нікому не вдасться створити. Тому буде швидше об’єднання ситуативне, за участю «НУ—НС», БЮТ, Блоку Литвина і Юлії Тимошенко, а також частини депутатів із Партії регіонів. Це більше нагадуватиме клуб за інтересами, ніж законодавчий орган. У разі, коли інтереси політичних сил у лобіюванні тих чи інших законів збігатимуться, коаліція буде широкою. А от наскільки завширшки, залежатиме від розвитку подій у Грузії та від їхнього вітру на Україну.

2. З огляду на це Блок Литвина відіграватиме в новому парламенті важливу роль. Але так звану золоту акцію розіграти буде важко. Це надто очевидно. Гадаю, що поразка Соціалістичної партії на виборах чомусь та навчила політиків. А от Володимира Литвина вважаю єдиним, хто у Верховній Раді може скласти гідну конкуренцію Юлії Тимошенко. І думаю, що Юлія Володимирівна це добре усвідомлює. Тому було б добре, якби їхня полеміка пішла на будівництво України. Адже Литвин — не лише послідовний державний, а й ментальний українець...

3. Широку коаліцію, вибачте за абсурдну відповідь, давно уже створено. Інша річ, чи довго вона протримається. Якщо коаліціянти не хочуть повторення долі парламенту минулого скликання, то нехай працюють і хоча б інколи згадують про народ.

4. А куди вони дінуться! Звичайно, Верховна Рада розпочне свою роботу ще до нового року. Коли ж через уперту затятість непоступливих політиків знову запахне достроковими виборами, такими само марними і безрезультатними, як тепер, то народ їх просто фізично не витримає. Це, звичайно, на руку Президентові. І після перепідпорядкування йому Внутрішніх військ у стінах парламенту може об’явитися новий матрос Желєзняков і на законних підставах заявити, що варта вже втомилася охороняти законодавчий орган.

5. І в самої Юлії Володимирівни, і в народних депутатів, і в Президента немає іншого виходу, ніж імітувати її висунення на посаду Прем’єр-міністра. Певна річ, на цій посаді вона довго не протримається. Бо реально Юлію Володимирівну підтримує лише її блок, усі інші зацікавлені, щоб вона перед президентськими виборами ефектно спіткнулася.