У Харкові відбулося вшанування пам’яті першого Голови Верховної Ради України першого скликання Володимира Антоновича Івашка, присвячене 75-річчю від дня його народження (28 жовтня 1932 р.—13 листопада 1994 р.).

На міському кладовищі біля могили Володимира Івашка виступили перший заступник Харківської міської ради Олександр Кривцов, перший заступник Голови Верховної Ради України Адам Мартинюк, народний депутат України першого, третього і четвертого скликань Станіслав Гуренко, колишні друзі та колеги покійного: Владислав Мисніченко (Харків), Микола Задоя (Дніпропетровськ), Микола Багров (Крим).

До могили Володимира Івашка було покладено вінки та квіти.

Вшанування 75-річчя від дня народження Володимира Івашка продовжувалось у Харківському національному університеті радіоелектроніки, який він закінчив і де потім працював на викладацькій роботі. Перед присутніми виступив ректор вузу Михайло Бондаренко. Гості ознайомилися з виставкою про життя і діяльність визначного державного та громадського діяча України.

Спогадами про славний життєвий шлях Володимира Івашка поділилися народні депутати України Георгій Крючков, Євген Мармазов, Валентин Матвєєв, Іван Мусієнко, заступник голови Харківської обласної ради Володимир Заковоротний, його рідні і друзі, колеги і земляки.

Схвильованими були виступи вдови Івашка — Людмили Василівни та його сина Андрія. Вони сказали, що тривалість життя їхніх чоловіка і батька визначив Бог, а ширину і глибину своєї активної діяльності визначив він сам, за що і пам’ятає його Україна. Вони щиро подякували Верховній Раді України, Харківській обласній та міській радам, всім друзям, колегам і землякам за світлу пам’ять про славного сина українського народу.

Присутні намітили ряд заходів з ушанування пам’яті Володимира Івашка, зокрема випустити книгу спогадів, присвоїти його ім’я премії обласної ради, перейменувати на його честь одну з вулиць і назвати навчальний заклад Харкова.

Фото Олександра КЛИМЕНКА (з архіву «Голосу України»).