Саме такі побажання лунали вчора на адресу Центральної виборчої комісії від політиків, дипломатів та журналістів

Учора Центральна виборча комісія відзначила 10-річний ювілей. На святкування завітали народні депутати, урядовці, представники секретаріату Президента, Уповноваженого Верховної Ради з прав людини, працівники попередніх складів ЦВК та делегації з восьми країн, із якими комісія має двосторонні угоди про співробітництво, зокрема Польщі, Молдови, Киргизії, Литви, Латвії й Азербайджану. Були нагороди, цінні подарунки і, звісно, теплі слова...

Перший заступник Голови Верховної Ради V скликання Адам Мартинюк, вітаючи від імені голови парламенту і депутатського корпусу, відзначив високий професіоналізм всіх працівників Центральної виборчої комісії і їхні важливі ініціативи та поради для вищого законодавчого органу. «Верховна Рада та ЦВК взаємопов’язані, як жодні органи в нашій державі. З одного боку, парламент дає вам право на життя, з другого — ви маєте безпосереднє відношення до формування парламенту», — наголосив він.

У цьому контексті Адам Мартинюк заявив, що нинішній склад ЦВК здатний підготувати необхідні пропозиції щодо вдосконалення виборчого законодавства. На його переконання, після проведення виборів треба «у спокійному і зваженому режимі» створити таке законодавство, щоб напередодні перегонів його не потрібно було «латати».

«Нам соромно не мати закону, який би раз і назавжди встановив правила, згідно з якими всім було б набагато легше», — зазначив Адам Мартинюк.

Так вважає і голова ЦВК Володимир Шаповал. В інтерв’ю журналістам він заявив, що в Україні спостерігається негативна практика, коли виборче законодавство змінюється напередодні виборів. А це, на його думку, потрібно переборювати. А формування складу Центрвиборчкому за принципом розподілу квот між парламентськими фракціями теж, за словами В. Шаповала, негативно сприймається в суспільстві.

Такої само думки і колишній голова ЦВК Михайло Рябець. Він заявив, що треба формувати ЦВК за професійною ознакою, а не за принципом політичного представництва. «Думаю, це вже зрозуміли Президент і всі, кому небайдужа демократія в державі», — зазначив він в інтерв’ю «Голосу України».

Заступник голови ЦВК Жанна Усенко-Чорна також переконана, що комісія має бути незалежною від усіх впливів, які заважають їй об’єктивно і в чіткій відповідності із законом здійснювати свої повноваження. «Зрештою, проблема становлення — попереду, і комісія зміцнюватиме свою незалежність», — додала вона.

«Мені хотілося б побажати членам ЦВК винести серйозні уроки з того досвіду, які нам дали позачергові вибори, і намагатися займати більш правову позицію, аніж політичну. Уроки часом безплідних і непотрібних внутрішніх протистоянь, які були привнесені до ЦВК ззовні», — поділився в інтерв’ю «Голосу України» народний депутат Юрій Ключковський.

Привітали ювілярів і представники Асоціації організаторів виборів країн Європи та Венеціанська комісія. Вони відзначали високий професіоналізм своїх колег, які зіграли не останню роль в тому, що дострокові парламентські вибори в Україні відбулися чесно і відкрито й загалом відповідали демократичним стандартам. «Україна є невід’ємною частиною Європи, —зазначали вони, — і нам приємно, що країна спромоглася перетворити демократичні почуття на демократичну інституцію».

Володимир Шаповал подякував за привітання і запевнив, що Центрвиборчком і надалі працюватиме чесно, прозоро й у суворій відповідності із законом.

На знімку: Голова Центральної виборчої комісії Володимир Шаповал і його заступник Жанна Усенко-Чорна.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.